12
April

Uhapšen Putinov blizak saveznik, bio je kandidat za preuzimanje vlasti u Ukrajini

Published in Svijet

Zelenski je objavio sliku Medvedčuka u lisicama.

 

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, objavio je da su ukrajinski organi za provođenje zakona uhvatili oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini.

 

Na svom službenom profilu na Telegramu Zelenski je objavio sliku Medvedčuka u lisicama.

 

“Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!”, napisao je Zelenski.

 

Na službenom Twitter profilu ukrajinske sigurnosne službe navodi se da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao kamuflažu.

 

 

 

Medvedčuk je čelnik Opzicione platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od onih koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da je Rusija uspjela zauzeti grad. Osim toga, Putin je kum Medvečukovoj kćerki.

 

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Kućni pritvor mu je određen zbog dva slučaja – proizvodnje nafte i plina u Crnom moru, te pomaganje i podržavanje aktivnosti terorističke organizacije putem opskrbe ugljem s privremeno okupiranih područja Donbasa.

Istočna Bosna