10
April

Kod Kijeva otkrivena nova masovna grobnica s civilima

Published in Svijet

Nova grobnica s desecima ukrajinskih civila pronađena je u subotu u Buzovi, oslobođenom selu blizu glavnoga grada Kijeva koje je sedmicama bilo pod okupacijom ruskih snaga, rekao je mjesni dužnosnik.

Taras Didič, čelnik okruga Dmitrivke, koji obuhvaća Buzovu i nekoliko drugih obližnjih sela, rekao je za ukrajinsku televiziju da su tijela pronađena u kanalu blizu benzinske crpke. Broj mrtvih tek treba potvrditi.

 

"Sada se vraćamo u život, ali za vrijeme okupacije ovdje su bila 'žarišta', mnogo civila je poginulo", rekao je Didič. Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

 

Budući da su u prvim sedmicama invazije ruske snage bile u ofanzivi na Kijev, mnoga mjesta oko glavnoga grada - među njima Makariv, Buča, Irpin i Dmitrivka - bila su pod stalnom vatrom.

 

Lokalni ukrajinski mediji početkom aprila izvijestili su o žrtvama pronađenim u blizini Buzove, a tada je pronađeno oko 30 tijela.

 

Budući da je većina gradova i sela oko Kijeva sada slobodna, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su val međunarodne osude, pogotovo zbog smrti civila u gradu Buči, sjeverozapadno od glavnoga grada.

 

U subotu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da se, iako Kijev sada nije pod prijetnjom, Ukrajina priprema za tešku borbu s ruskim snagama koje se gomilaju na istoku zemlje.

 

Ukrajinske vlasti upozorile su ljude na istoku zemlje da bježe.

 


(Hina)

Istočna Bosna