Print this page
06
April

Ahmetović: BiH mora postati članica EU, trebamo konkretan plan

Published in Svijet

Adis Ahmetović, izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, tokom današnje rasprave u Bundestagu o Bosni i Hercegovini poručio je kako je ovo vrlo lična tema za njega jer je i sam dijete izbjeglica iz BiH.

Ahmetović je podsjetio kako se 4. aprila 1992. otvorilo novo tamno poglavlje u historiji Starog kontinenta.

 

“To je bio rat protiv suverene zemlje u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi, počinjen je masakr u Prijedoru i genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva trajala je godinama, a protjerano je preko dva miliona ljudi. To je bio rat protiv evropskih vrijednosti. Ljudi u BiH su se nadali da će Evropa, da će Njemačka reagovati”, kazao je na početku svoga obraćanja Ahmetović.

 

Dodao je kako su među izbjeglicama bili i njegovi roditelji i brat koji su pobjegli iz, kako je istakao, multietničkog grada Kotor Varoši u Njemačku. U ratu je izgubio djeda, koji je pronađen u masovnoj grobnici.

 

“Rođen sam u Hanoveru i imam sreću da sada govorim pred vama i nisam zahvala samo za to, nego se radi i o historijskom signalu koji šaljemo iz ove demokratske kuće”, poručio je mladi političar porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

 

Podsjetio je kako su mnogi širom Evrope i svijeta posljednjih dana ostali bez teksta zbog slika iz Ukrajine i mnogi to, kako je dodao Ahmetović, upoređuju sa Srebrenicom.

 

“Moramo se pitati kako to utiče na Zapadni Balkan. Ruski ambasador u BiH je prijetio da će se i Bosni i Hercegovini desiti isto kao i Ukrajini (ako nastavi sa NATO putem). U regiji etno-nacionalističke snage koriste ovakve stvari kako bi uništile demokratiju i budućnost”, rekao je Ahmetović i dodao kako “nam treba konkretan plan” da se zaustave ovakve retrogradne aktivnosti.

 

A plan je…

 

“Zapadni Balkan treba da nam bude u fokusu politike. Ne smijemo (sa političarima u BiH) pregovarati u zatvorenim prostorijama i moramo to raditi samo sa onim koji se zalažu za Evropu. Moramo pojačati snage EUFOR-a. Moramo još jače podržati visokog predstavnika Christiana Schmidta kako bi sankcionisao one koji dovode do nemira. Moramo dati jasnu perspektivu Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama, dakle moraju postati članice Evropske unije”, kategorično je zaključio izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku.

 

Na kraju rasprave o BiH otkrio je da ima želju.

 

“Kada za 30 godina ponovo budemo ovdje raspravljali o BiH i Ukrajini ovdje će, vjerovatno, stajati neka izbjeglica iz Ukrajine, dijete rođeno u Njemačkoj, i nadam se i želim da će tada gledati Evropu bez rata. Pozivam vas da na tome radimo”, zaključio je svoj emotivni govor Adis Ahmetović, nakon čega je uslijedio aplauz u Bundestagu.

 


(Face.ba)