04
April

Uznemirujuće scene / Rusi su u okolini Kijeva ostavili užas, Nijemci im poručili: Očekujte posljedice

Published in Svijet
Foto: Reuters
Foto: Reuters
 

Fotografije i snimci ubijenih civila u gradiću Buča u okolini Kijeva obilaze svije. Povlačenje ruskih trupa sa tog područja otkrilo je razmjere zločina nad civilnim stanovništvom.

 

Posljednjih dana,nakon što se ruska vojska povuka iz okoline Kijeva, svijet obilaze užasavajuće slike desetina ubijenih civila iz gradića Buče. Prvi izvještaji svjetskih agencija pokazuju da su na ulicama brojna tijela ubijenih civila, pojedini su improvizirano zakopani, a među žrtvama su i žene, djeca te starci.

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ubistvo civila je ratni zločin. Moramo nemilosrdno istraživati ​​ove zločine koje su počinile ruske oružane snage. Zahtijevam da se međunarodnim organizacijama kao što je Međunarodni komitet Crvenog krsta omogući pristup ovim područjima kako bi dokumentirali zločine. Počinioci i oni koji su za njih zaduženi moraju odgovarati", kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je danas pozvao Vladimira Putina da konačnu prekinu s borbama.

 

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To je užasan rat, besmislen, koji se ničim ne može opravdati. To je rat koji uzrokuje beskrajne patnje i nikome ne koristi. To mora prestati. Mi i naši saveznici ćemo odlučiti o daljim mjerama u narednim danima. Predsjednik Putin i njegove pristalice osjetit će posljedice, a mi ćemo nastaviti da stavljamo oružje na raspolaganje Ukrajini kako bi se zemlja mogla braniti od ruske invazij", zaključio je Scholz.

Istočna Bosna