04
April

Milanović: BiH nema dva metka da ispali, ali ima opasnost od nastavka bijede

Published in Svijet

Rekao je kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju Hrvata u BiH

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na Hrvatsko-američkom forumu u ponedjeljak je istaknuo da vjeruje da NATO nije dovoljno zainteresiran za zapadni Balkan, čestitao je izborne pobjede Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu te je rekao da je Hrvatska u NATO savezu isključivo zbog Sjedinjenih Država. Također je rekao da misli da Ukrajina nije demokratska zemlja!?

 

– Hrvatsko-američki forum stavio je naglasak na gospodarstvu. No, to je samo jedan od bitnih segmenata koji otvaraju hrvatsko-američku saradnju. Prije 30 godina Amerika nas je priznala, bili smo u ratu. Naš prostor predoziran je poviješću, ali moramo joj se vraćati da ne bismo neke stvari ponovili. U to vrijeme Hrvatska je stremila Zapadu kojem smo znali da pripadamo. Trebalo je čekati na priznanje, i u tomu je jedina država koja je pružila potporu Amerika. Drugi manje, ili nimalo. Kada nam je trebala vojna pomoć, Amerikanci nisu pružali izravno, ali nisu radili probleme. Pružali su intelektualnu, logističku, organizacijsku potporu, a drugi su nas opskrbljivali tonama nalivpera. Kroz to iskustvo nije prošla nijedna europska država osim BiH, i danas Ukrajine. Naš neprijatelj bila je Srbija koju pokušavamo pretvoriti u prijatelja, i možda u tomu uspijemo – rekao je Milanović.

 

Milanović današnje hrvatsko društvo opisao kao “liberalno-demokratsko”.

 

– Prije sedmicu dana na summitu NATO-a u Bruxellesu slušao sam osude Putina i Rusije, što je ispravno, i vrijeme je za to, čak i za one koji to nisu vidjeli, poput mene. Onda slušamo o malignom utjecaju koji Rusija predstavlja za BiH, no ne misle svi tako u BiH. Kad razmišljamo o susjedima, padne mi na pamet Srbija. U njoj je pobijedio Vučić, i to je pravo izbora Srbije. No, ta je zemlja članica Partnerstva za mir, pregovara s EU o ulasku u članstvo. Nakon agresije, ta bi zemlja trebala odlučiti je li dio Zapada, što niko u Bruxellesu nije spomenuo. Ta država za nas postoji, i to kao potencijalni prijatelj. Kosovo također niko nije spomenuo. Četiri članice NATO-a nisu priznali Kosovo. Je li sad trenutak da sasječemo maligni ruski utjecaj? U BiH postoje konstitutivni narodi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci – rekao je Milanović.

 

Rekao je kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju Hrvata u BiH.

 

– Opasnosti od rata nema, BiH nema dva metka da ispali, ali ima opasnost od nastavka bijede.

 

Upitan je je li iscurilo vrijeme za dogovor oko Izbornog zakona u BiH.

 

– Izgledi za dogovor su manji, s tim oni računaju. na iscrpljivanje i laži. Kad u kompas uđe odredba konstruktivnih naroda, onda zavlada očaj, u Sarajevu ne žele uništiti Hrvate, žele pokrasti Hrvate. Ali onda je pitanje što tu radimo. Idem u Mostar za nekoliko dana, neće biti postrojavanja, ali je godišnjica osnivanja HVO-a. To je HVO koji je spasio BiH – naglasio je.

 

– To je onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Franje Tuđmana, neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac, ako je išla dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja sebe i BiH, drsko je i pokvareno s tim se igrati i rugati. Zloga Hrvatske u BiH bila je vitalna za BiH. Ne bi opstala da nije bilo Hrvatske vojske. Nikakvo NATO-ovo bombardiranje nije slomilo Ratka Mladića nego dolazak hrvatskih oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banju Luku, rekao je između ostalog Milanović.

Istočna Bosna