03
April

Zelenski: Rusija je u Ukrajini počinila genocid

Published in Svijet
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini kako bi istrijebila cijeli narod, dan nakon otkrića velikog broja trupala na ulicama grada blizu Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga. 

- Da, to je genocid. Istrebljenje cijelog naroda i ljudi, mi smo ukrajinski građani. Imamo više od sto narodnosti. Ovo je uništenje i istrebljenje svih tih narodnosti - rekao je Zelenski u razgovoru za američku mrežu CBS.



- I to se događa u Evropi u 21. stoljeću - izrazio je žaljenje ukrajinski predsjednik i osudio "mučenje cijelog naroda".
Ukrajina je optužila rusku vojsku da je "svjesno počinila pokolj" u Buči, gdje su pronađena mrtva tijela nakon njenog povlačenja, i traži istragu i procesuiranje počinitelja, na što pozivaju i nevladino udruženje Human Rights Watch te zapadni dužnosnici, javljaju danas agencije.



Predsjednik Zelenski pozvao je Rusiju na "potpuno povlačenje njenih snaga" kako bi se "barem" vratili na stanje prije 24. februara, kada je počela ruska invazija.



- To bi nam omogućilo da počnemo razgovarati o drugim pitanjima o završetku okupacije, kako ćemo živjeti nakon toga - dodao je za CBS, vidi se iz dijelova objavljenih na Twitteru.



- Ne mogu ni poći na sastanak dok traje granatiranje. Dakle, prvo primirje, a onda se mogu sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nas dvojica ćemo razgovarati. Kada dođe kraj rata, a poslije ćemo zajedno razgovarati o sigurnosnim  garancijama i o statusu neutralnosti sačuvavši naš suverenitet i snažnu vojsku - ocijenio je i podsjetio na ukrajinske prijedloge na pregovorima koji se trenutačno vode s Moskvom.



- Ako se taj dogovor prekrši, moramo imati mogućnost da se branimo. Kada jednom završimo pregovore, sve snage se moraju povući. A nakon njihovog povlačenja možemo sjesti sa zemljama koje će biti garanti sigurnosti - dodao je Zelenski, prenosi Hina.

 

Istočna Bosna