- Nova Srebrenica. Ukrajinski grad Buča je nekoliko sedmica bio u rukama životinja. Lokalni civili su nasumično pogubljeni, neki sa vezanim rukama na leđima, a tijela su razbacana po ulicama grada - navedeno je u objavi ukrajinskog ministarstva.

 

Upozoravamo da je snimak koji je objavilo ukrajinsko Ministarstvo izuzetno uznemirujući!

Stotine ubijenih civila otkriveno je dok se Rusi povlače iz gradova u blizini Kijeva. Kako su gradovi Buča i Irpin ponovo zauzeti od povlačenja ruskih snaga, užasne fotografije i videosnimci su počeli pristizati, objavio je Kyiv Independent.

 

Porušene kuće, zapaljeni automobili i tijela civila razbacana po ulicama. Sudeći po fotografijama, ruske snage su izvršile ciljana, organizovana ubistva civila u Buči, posebno muškaraca: često ih pronalaze upucane, sa rukama vezanim na leđima.

 

Prije rata, Irpin i Buča bili su mirni satelitski gradovi Kijeva, dom za 60.000 odnosno 28.000 ljudi. Tokom ruske invazije koja je počela 24. februara, ova dva grada postala su poprište žestokih borbi, dok su Rusi pokušavali da priđu Kijevu sa sjeverozapada. Buča je provela sedmice pod ruskom vojnom kontrolom, dok je Irpin dijelom bio pod kontrolom Rusa.


Za to vrijeme bilo je više izvještaja o ubijanju civila, uključujući izvještaje da su odrasli muškarci izdvojeni i ubijeni u Buči. Čini se da fotografije to dokazuju.

 

Irpin je ponovo otet od Rusa 28. marta, a Buča 1. aprila. Dan kasnije ukrajinska vlada je saopćila da je cijela Kijevska oblast oslobođena od ruskih snaga.

 

Prema riječima gradonačelnika Buče Anatolija Fedoruka, samo prvog dana nakon što je Buča oslobođena, lokalne vlasti prikupile su 280 tijela i pokopali ih u masovne grobnice. To je daleko od konačnog broja mrtvih u Buči.

 

Dana 12. marta objavljeno je da su građani Buče pokopali 57 tijela u drugoj masovnoj grobnici, u blizini lokalne crkve.

 

I u Irpinu su ubijani civili. Jedna fotografija koja je ranije kružila prikazuje improvizovani grob majke i njenog sina, koje su Rusi upucali dok su pokušavali da pobegnu iz grada. Komšije su ih sahranile u dvorištu stambene zgrade.

 

Odlazeći, ruska vojska je ostavila mine i druge eksplozive u Irpinu i Buči. Samo 2. aprila ukrajinske snage su pronašle i deaktivirale 643 eksploziva u Irpinu, prema podacima Državne službe za vanredne situacije.

 

Uprkos tome što ruske vlasti tvrde da njihove snage ne gađaju civile u Ukrajini, postoje jasni dokazi o suprotnom. Ruske snage su više puta napale gusto naseljena stambena područja ukrajinskih gradova projektilima, avio-bombama i artiljerijom.

 

U Kijevskoj oblasti ruske snage pucaju na evakuaciju civila. U Mariupolju, koji je pod opsadom od početka marta, bez ikakve veze sa vanjskim svijetom, procjenjuje se da je nekoliko hiljada civila ubijeno granatiranjem i zračnim napadima.