Print this page
28
Mart

Kako je ukrajinska jedinica od 30 ljudi zaustavila ruski konvoj dug 40 kilometara

Published in Svijet

Specijalna tehnološka jedinica broji 30 ljudi, kreće se na četverotočkašima i vitalni su za ukrajinsku odbranu. Zbog nedostatka sredstava prisiljeni su da se finansiraju putem crowfundinga.

 

U prvoj sedmici invazije na Ukrajinu, Rusi su sjeverno od Kijeva dovukli 40 kilometara dugu kolonu motornih vozila nadajući se da će zauzeti grad.

 

Ipak, konvoj je danima bio nepomičan. U dobroj mjeri zahvaljujući seriji noćnih zasjeda koje je sproveo tim od 30 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga i operatora dronovima koji su za transport koristili četverotočkaše, tvrdi ukrajinski zapovjednik.

 

Operatori dronovima su došli iz jedinice za zračno osmatranje Aerorozvidka, koja je osnovana prije 8 godina od grupe dobrovoljaca IT specijalista i zaljubljenika koji su dizajnirali vlastite mašine. Ova jedinica je postala osnovni element u uspješnom ukrajinskom otporu.

 

Ipak za razliku od drugih jedinica koje su dobile pomoć od Zapada, ova jedinica je morala da se osloni na prikupljanje sredstava pomoću crowfundinga i mreže ličnih konekcija da bi došla do napredne opreme kao što su napredni modemi i termalne kamere.

 

Komandir jedinice, Yaroslav Honchar je opisao kako je jedinica u blizini Ivankiva napravila zasjedu koja je pomogla da se zadrži velika ruska ofanziva. On je opisao kako su ukrajinski borci na četverotočkašima približili se ruskoj koloni po noći i postavili zasjedu uz cestu.

 

Ukrajinski vojnici bili su naoružano sa naočalima za noćno gledanje, snajperima, minama koje se aktiviraju na daljinu, dronovima sa termalnim kamerama i dronovima koji su mogli da bace male 1,5kg teške bombe.

 

"Ova mala jedinica je u toku noći uništila dva ili tri vozila na čelu konvoja i nakon što je konvoj zaustavljen, ostali su još dvije ili tri noći i uništili mnogo vozila", izjavio je Honchar.

 

Honchar kaže da su Rusi podijelili kolonu u manje jedinice kako bi napravili prodor do Kijeva, ali je isti mali tim uništio skladište sa zalihama i tako onemogućio Ruse da napreduju.

 

Ova jedinica tvrdi da je pomogla da se odbije ruski napad na aerodrom Hostomel, sjeverozapadno od Kijeva u prvim danima rata. Po tvrdnjama uz pomoć dronova locirali su 200 ruskih padobranaca i izvršili napad na njih, prenosi Guardian.

 

Tvrdnje nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora ali zvaničnici iz SAD-a kažu da su ukrajinski napadi kod Ivankiva odigrali ulogu u zadržavanju oklopne kolone.

 

Jedinici su osnovali mladi univerzitetski obrazovani Ukrajinci koji su bili dio protesta 2014. godine te volontirali da sa svojim znanjima pomognu otpor ruskoj invaziji Krima i Donbasa. Njen osnivač Volodymyr Kochetkov-Sukach, investicijski bankar, ubijen je 2015. godine tokom akcije u Donbasu.

 

U svojim ranim danima jedinica je koristila komercijalno dostupne dronove ali je kasnije tim inžinjera, softver dizajnera i entuzijasta za dronove razvio vlastiti dizajn.

 

Jedinica je bila rasfomirana 2019. godine ali je na brzinu opet okupljena u oktobru 2021. godine kada se nadvila opasnost ruske invazije.

 

Mogućnost da se iz zraka nadgledaju ruski pokreti je kritična za za uspjeh ukrajinske gerilske taktike. Ipak namjere Aerorozvidke da proširi i zamijeni opremu otežani su limitiranom mogućnostii da dođu do dronova i drugih komponenti.

 

Komandir Honchar smatra da način na koji se Aerorozvdika bori jeste budućnost ratovanja u kojem mali timovi povezani međusobnim povjerenjem i naprednim komunikacijama mogu nadvladati veće i teško naoružane neprijatelje.