28
Mart

Kako je ukrajinska jedinica od 30 ljudi zaustavila ruski konvoj dug 40 kilometara

Published in Svijet

Specijalna tehnološka jedinica broji 30 ljudi, kreće se na četverotočkašima i vitalni su za ukrajinsku odbranu. Zbog nedostatka sredstava prisiljeni su da se finansiraju putem crowfundinga.

 

U prvoj sedmici invazije na Ukrajinu, Rusi su sjeverno od Kijeva dovukli 40 kilometara dugu kolonu motornih vozila nadajući se da će zauzeti grad.

 

Ipak, konvoj je danima bio nepomičan. U dobroj mjeri zahvaljujući seriji noćnih zasjeda koje je sproveo tim od 30 pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga i operatora dronovima koji su za transport koristili četverotočkaše, tvrdi ukrajinski zapovjednik.

 

Operatori dronovima su došli iz jedinice za zračno osmatranje Aerorozvidka, koja je osnovana prije 8 godina od grupe dobrovoljaca IT specijalista i zaljubljenika koji su dizajnirali vlastite mašine. Ova jedinica je postala osnovni element u uspješnom ukrajinskom otporu.

 

Ipak za razliku od drugih jedinica koje su dobile pomoć od Zapada, ova jedinica je morala da se osloni na prikupljanje sredstava pomoću crowfundinga i mreže ličnih konekcija da bi došla do napredne opreme kao što su napredni modemi i termalne kamere.

 

Komandir jedinice, Yaroslav Honchar je opisao kako je jedinica u blizini Ivankiva napravila zasjedu koja je pomogla da se zadrži velika ruska ofanziva. On je opisao kako su ukrajinski borci na četverotočkašima približili se ruskoj koloni po noći i postavili zasjedu uz cestu.

 

Ukrajinski vojnici bili su naoružano sa naočalima za noćno gledanje, snajperima, minama koje se aktiviraju na daljinu, dronovima sa termalnim kamerama i dronovima koji su mogli da bace male 1,5kg teške bombe.

 

"Ova mala jedinica je u toku noći uništila dva ili tri vozila na čelu konvoja i nakon što je konvoj zaustavljen, ostali su još dvije ili tri noći i uništili mnogo vozila", izjavio je Honchar.

 

Honchar kaže da su Rusi podijelili kolonu u manje jedinice kako bi napravili prodor do Kijeva, ali je isti mali tim uništio skladište sa zalihama i tako onemogućio Ruse da napreduju.

 

Ova jedinica tvrdi da je pomogla da se odbije ruski napad na aerodrom Hostomel, sjeverozapadno od Kijeva u prvim danima rata. Po tvrdnjama uz pomoć dronova locirali su 200 ruskih padobranaca i izvršili napad na njih, prenosi Guardian.

 

Tvrdnje nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora ali zvaničnici iz SAD-a kažu da su ukrajinski napadi kod Ivankiva odigrali ulogu u zadržavanju oklopne kolone.

 

Jedinici su osnovali mladi univerzitetski obrazovani Ukrajinci koji su bili dio protesta 2014. godine te volontirali da sa svojim znanjima pomognu otpor ruskoj invaziji Krima i Donbasa. Njen osnivač Volodymyr Kochetkov-Sukach, investicijski bankar, ubijen je 2015. godine tokom akcije u Donbasu.

 

U svojim ranim danima jedinica je koristila komercijalno dostupne dronove ali je kasnije tim inžinjera, softver dizajnera i entuzijasta za dronove razvio vlastiti dizajn.

 

Jedinica je bila rasfomirana 2019. godine ali je na brzinu opet okupljena u oktobru 2021. godine kada se nadvila opasnost ruske invazije.

 

Mogućnost da se iz zraka nadgledaju ruski pokreti je kritična za za uspjeh ukrajinske gerilske taktike. Ipak namjere Aerorozvidke da proširi i zamijeni opremu otežani su limitiranom mogućnostii da dođu do dronova i drugih komponenti.

 

Komandir Honchar smatra da način na koji se Aerorozvdika bori jeste budućnost ratovanja u kojem mali timovi povezani međusobnim povjerenjem i naprednim komunikacijama mogu nadvladati veće i teško naoružane neprijatelje.

Istočna Bosna