Print this page
25
Mart

Rusija ozvaničila kraj prve faze invazije na Ukrajinu, sada ima ograničen cilj

Published in Svijet
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je prva faza njene vojne operacije generalno završena, te da će se dalje fokusirati na "oslobađanje" ukrajinske istočne regije - Donbas.

Ministarstvo odbrane je navelo da separatisti koje podržava Rusija sada kontrolišu 93 posto Luganska i 54 posto Donjecka, samoproglašenih republika na istoku Ukrajine. Lugans i Donjeck zajedno čine regiju Donbas.

"Glavni ciljevi prve faze operacije generalno su ostvareni“, rekao je Sergei Rudskoi, načelnik Glavne operativne uprave ruskog generalštaba tokom brifinga, prenosi Guardian.

U saopćenju se dalje navodi da je Rusija također nagovjestila da se invazija Moskve na Ukrajinu možda okreće ograničenim ciljevima, dodajući da je glavni cilj operacije "oslobađanje" Donbasa.

“Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je znatno smanjen, što omogućava da naše osnovne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa", saopćili su iz ruskog Ministarstva odbrane.

Prošlo je mjesec dana od početka ruske agresiju na Ukrajinu, a Rusija je od tada mijenjala svoje planove, prvobitno iz prostog razloga što se nije nadala jakom otporu koji je pružila Ukrajina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da je “denacifikacija” ukrajinskog rukovodstva, općenito shvaćena kao promjena režima, bila glavna motivacija za invaziju.

Last modified on petak, 25 Mart 2022 22:36