Specijalni gost manifestacije bio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, obraćajući se prisutnima, kazao da država BiH može uraditi mnogo toga za svoju dijasporu i da je neophodno ojačati vezu sa iseljeništvom.

 

- Dijaspora je dobila svoju fizionomiju, svoju snagu i poziciju diljem svijeta. Mi smo u BiH ojačali i vrijeme je da te veze ojačamo. Treba nam i vaša podrška – poručio je Izetbegović.

 

Naglasio je da bh. dijaspora ima dvije domovine, onu u kojoj trenutno žive i u onoj u kojoj su sjećanja, emocije i u koju će se, kako je kazao, sasvim sigurno vratiti.

 

- Austrija poštuje Bosance. Naša dobrota osvoji ljude. Mi smo se odupirali kad je Austrougarska došla, a onda smo počeli da poštujemo zemlju koja je poštovala nas. Kada je počeo rat i kada su prve izbjeglice došle u Austriju, zatekli su ovdje prava za koja su se izborili naši preci – izjavio je Izetbegović.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je istaknuo da je BiH lijepa zemlja sa svim preduvjetima za kvalitetan život njenih građana.

 

- Ona bi sa lakoćom mogla da hrani duplo više stanovnika nego što sada ima, ali nam treba uređeni sistem. Poseban resurs su naši talentovani mladi ljudi. Sve smo snažniji i organizovaniji. U Švedskoj se više naša dijaspora obrazuje nego sami Šveđani. Oni procvatu kada dođu u uređeni sistem. Odgovor je BiH kao zemlja vladavine zakona i uređenog sistema – izjavio je Izetbegović.

 

Prepreka tom cilju su, dodao je, nacionalizmi koji ne dozvoljavaju napredak države, ali je napredak u posljednje dvije decenije ipak ostvaren.

 

- Sedamdeset posto PDV se prikupi tamo gdje žive Bošnjaci, tamo gdje je Armija RBiH brnaila državu. Sarajevo je ekonomski trenutno jače od cijelog entiteta RS. Više PDV-a se u Sarajevu prikupi nego u cijelom RS-u. To ipak nije dovoljno. Moramo uraditi više – poručio je Izetbegović.

 

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, Izetbegović je izdvojio infrastrukturne projekte koji će omogućiti kvalitetnije povezivanje ljudi i lakši prevoz roba, a samim tim i snažniji ekonomski razvoj BiH.

 

- Nakon pada Aprilskog paketa, krenula je defanziva, a ofanziva retrogradnih snaga. Osjećaju da je zadnji momenat da zadrže napredovanje bosanskog patriotskog fronta. Neće im to uspjeti. Nastavit će se reformski procesi i napredak BiH – kazao je Izetbegović.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je, govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva BiH, kazao da HDZBiH traži previše.

 

- Ne smiju se ovjekovječiti mehanizmi kojima će bosanski patrioti postati treća klasa građana u BiH – izjavio je Izetbegović.

 

Situacija u Ukrajini se, dodao je, direktno reflektira i na situaciju u BiH. U Ukrajini se, smatra Izetbegović, brani cijela Evropa i njene vrijednosti.

 

- Dijaspora je jedina dodatna snaga za BiH. Izašli ste iz zemlje, obrazovali ste se. Vi ste sposobni pomoći nam da se pokrenemo u pravom smjeru – poručio je Izetbegović.

 

U tom kontekstu je naglasio potrebu registracije i glasanja na predstojećim Općim izborima, posebno istaknuvši potrebu glasanja za zajedničku listu svih probosanskih stranaka u entitetu RS.

 

- Oni misle da ono što nije završeno ratom se može završiti olovkom. Vidjeli ste da neće moći. Olovka je i naše oružje. Ali svako treba uzeti olovku i krenuti – poručio je Izetbegović.

 

Manifestaciji su također prisustvovali ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić, počasni konzul BiH u Grazu dr. Jorg Hofreiter, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH Jasmin Duvnjak, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago i predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić, navodi se u saopćenju.