Print this page
20
Mart

Pregovori o Izbornom zakonu propali, Čović za to optužio SDA i rekao da nema uvjeta za izbore u oktobru

Published in Svijet
Nakon četvrtog dana pregovora lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, reformi Ustava Bosne i Hercegovine u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, učesnici su kazali da su pregovori propali. Dragan Čović, predsjednik HDZ je za to optužio SDA.
 
 
- Evo već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti rješenja oko Izbornog zakona. Jednim dijelom smo u tome uspjeli. Jučer smo imali završen posao a onda se problematiziralo s jedne strane, od SDA na način da je išao sa dodacima onoga što smo do sada stavili kao standard. Žao mi je, najviše je s ovim izgubila Bosna i Hercegovina.
 
Cilj je bio da se ništa ne dogovori da ostane status quo. To je zadnjih devet mjeseci SDA samo radila. Ja to doživljavam brutalnim udarom na Bosnu i Hercegovinu vizavi aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge. Neke stvari koje smo složili mogu nam poslužiti kao okvir da se dalje dogovoramo, a ovi koji su pokušali razgraditi Federaciju i BiH, poručujem im da nisu sada uspjeli niti će ikada - rekao je Čović novinarima.
 
Kazao je da po njemu nema apsolutni nikakvih uvjeta za održavanje izbora u oktobru "zbog neprovođenja presuda u Strazburu i svih drugih pitanja".