18
Mart

Biden opisao kineskom predsjedniku posljedice koje će trpjeti ako pruži podršku Rusiji

Published in Svijet

Glavnina njihove rasprave bila je usredotočena na rat u Ukrajini i implikacije koje bi kriza imala i na američko-kineske odnose i na "međunarodni poredak"

 

Američki predsjednik Joe Biden rekao je za CNN da je njegov razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom “prošao dobro”.

 

Prema Bijeloj kući, Biden je u gotovo dvosatnom telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom “opisao implikacije i posljedice koje će Kina pretrpjeti ako pruži materijalnu podršku Rusiji”.

 

“Predsjednik je naglasio svoju potporu diplomatskom rješenju krize”, saopćila je Bijela kuća. Bijela kuća je dodala da su se dvojica čelnika “također složila oko važnosti održavanja otvorenih linija komunikacije”.

 

Glavnina njihove rasprave bila je usredotočena na rat u Ukrajini i implikacije koje bi kriza imala i na američko-kineske odnose i na “međunarodni poredak”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

 

Evo cijelog izvještaja o pozivu iz Bijele kuće:

 

“Predsjednik Joseph R. Biden Jr. razgovarao je danas s predsjednikom Narodne Republike Kine (NR Kine) Xi Jinpingom. Razgovor je bio usredotočen na rusku ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

 

Predsjednik Biden iznio je stavove Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera o ovoj krizi. Predsjednik Biden detaljno je opisao naše napore da spriječimo i zatim odgovorimo na invaziju, uključujući nametanje sankcija Rusiji. Opisao je posljedice koje će Kina trpjeti ako pruži materijalnu podršku Rusiji dok provodi brutalne napade na ukrajinske gradove i civile.

 

Dvojica čelnika složila su se i o važnosti održavanja otvorenih komunikacijskih linija za upravljanje konkurencijom između naših dviju zemalja. Predsjednik je ponovio da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila te naglasio da se Sjedinjene Države i dalje protive bilo kakvim jednostranim promjenama statusa quo.”

Istočna Bosna