16
Mart

Rusi bombardovali pozorište u kojem su se krile stotine civila

Published in Svijet

Grad je od početka rata pod stalnim ruskim granatiranjem, a naselja su pretvorena u pustoš. Prošle sedmice u napadu na bolnicu poginulo je pet osoba

 

Zamjenik gradonačelnika Mariupolja rekao je za BBC da su ruske snage bombardovale pozorište u kojem su se sklonile stotine civila.

 

Serhij Orlov je rekao da je u zgradi bilo između 1.000 i 1.200 ljudi. On je rekao da je još uvijek nepoznat broj žrtava.

Mariupolj su opkolile ruske snage, a procjenjuje se da je oko 300.000 ljudi bez pitke vode, struje ili plina. Hrana i medicinske zalihe su pri kraju, a Rusija ne dozvoljava isporuku humanitarne pomoći.

 

Grad je od početka rata pod stalnim ruskim granatiranjem, a naselja su pretvorena u pustoš. Prošle sedmice u napadu na bolnicu poginulo je pet osoba.

Orlov je takođe rekao da je Rusija napala konvoj civila koji je krenuo iz Mariupolja na putu ka gradu Zaporožju, ranivši pet civila, uključujući jedno dijete.

“Prema preliminarnim podacima, nekoliko stotina stanovnika Mariupolja skrivalo se u Dramskom kazalištu. Njihova sudbina je nepoznata, jer je ulaz u sklonište blokiran ruševinama”, rekao je Pavlo Kirilenko, čelnik regionalne administracije Donjecka, koja uključuje Mariupolj.

  

Prije nekoliko dana, objavljen je i snimak iz pozorišta, u kojem se vidi kako su unutra uglavnom bespomoćni civili, a ne “nacisti”, kako Rusi tvrde.

Istočna Bosna