13
Mart

Rusi napali vojnu bazu u blizini ukrajinske granice s Poljskom

Published in Svijet

Osam projektila ispaljeno je na ukrajinski Centar za međunarodno očuvanje mira i sigurnosti, potvrdila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na regionalnu vojnu upravu Lavova

 

Više svjedoka reklo je ukrajinskom BBC-ju da su čuli eksplozije u zapadnom dijelu Lavova.

 

Novinska agencija UNIAN također je citirala korisnike društvenih mreža koji su izvijestili o dvije snažne eksplozije u gradu. Prema izvještajima lokalnih medija, sirene za zračni napad su se oglašavale tokom cijele noći u Lavovu i mnogim drugim regijama Ukrajine.

 

Lavov je uporište na zapadu Ukrajine gdje se trenutno nalaze brojni diplomati i strani mediji te grad kroz koji prolaze mnoge izbjeglice na putu iz Ukrajine. Dosad nije bio na meti značajnijih ruskih napada. 

 

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji potvrdio je ruski napad na ukrajinski Međunarodni centar za mir i sigurnost, zapadno od Lavova. Rekao je kako je prema preliminarnim podacima ispaljeno osam projektila.

 

Sadovji je pozvao ljude da ne objavljuju fotografije i videozapise s mjesta događaja.

 

Poručio je da se prikupljaju informacije o žrtvama te da će detalji biti objavljeni naknadno.

 

Osam projektila ispaljeno je na ukrajinski Centar za međunarodno očuvanje mira i sigurnosti, potvrdila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na regionalnu vojnu upravu Lavova.

 

Riječ je o vojnom trening-centru i bazi zapadno od Lavova, blizu granice s Poljskom, od koje je udaljen oko 25 kilometara.

 

Ovaj napad na vojnu bazu blizu Poljske uslijedio je nakon jučerašnjeg upozorenja zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova da su zapadne pošiljke oružja i vojne opreme Ukrajini “legitimne mete za napad”.

Istočna Bosna