11
Mart

Putin bijesan: Smijenio osam generala zbog loših informacija

Published in Svijet

Priča se i da je Putin bijesan na šefove sigurnosne službe FSB jer su mu dali obavještajne podatke koji sugeriraju da je Ukrajina slaba, prožeta neonacističkim skupinama i da bi lako odustala ako je napadnuta

 

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je preko svoje televizije borbeno delovanje dronova po objektima i položajima ukrajinske vojske. Sve veću ulogu dobijaju i bespilotne letjelice poput izviđačke "Orlan-10", koja preuzima ulogu osmatranja ratišta.

 

Očigledno je da se u pristupu ruske vojske nešto promijenilo u zadnjih 24 sata.

 

Loši rezultati


Naime, ruski predsednik Vladimir Putin zbog katastrofalnih rezultata u Ukrajini smijenio je čak osam generala zbog loših informacija i slabih rezultata u borbenim operacijama. Ove informacije saopćila je ukrajinska strana, dok se ruska ne oglašava.

 

Inače, sve vidljivije postaje na terenu da primat polako u borbenim operacija preuzima profesionlna vojska umjesto ranijih regruta i rezervista, koji su imali velike gubitke.

 

Priča se i da je Putin bijesan na šefove sigurnosne službe FSB jer su mu dali obavještajne podatke koji sugeriraju da je Ukrajina slaba, prožeta neonacističkim skupinama i da bi lako odustala ako je napadnuta.

 

Rusija pretrpjela veće žrtve od očekivanog


Philip Ingram, bivši britanski obavještajac, rekao je za The Times da je Putin očito "vrlo ljut" i za to krivi svoje obavještajne agencije.

 

- Okrivljuje ih što su mu dali savjete koji su doveli do lošeg donošenja odluka u Ukrajini - rekao je.

 

Njihovi savjeti doveli su do toga da je Rusija pretrpjela mnogo veće žrtve nego što je očekivala u napadu koji traje već dvije sedmice.

 

Danilov je rekao da je Putin mislio da će glavni grad Kijev pasti u roku od dva do tri dana i da će ruska vojska biti dočekana s cvijećem, što se nije dogodilo. Naprotiv, Putinova soldateska naišla je na iznenađujuće žilav otpor Ukrajinaca, zbog čega je šef Rusije primoran promijrniti taktiku ratovanja.

Istočna Bosna