11
Mart

Schmidt: Šta mislite da je Dodik, ono što je uradio Komšiću, učinio predsjedniku EK-a

Published in Svijet

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije

 

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je danas u Antaliji, u Republici Turskoj, da je situacija u Bosni i Hercegovini do sada bila prožeta unutrašnjim nedostacima, “a sada bismo mogli doći u situaciju da vanjski, eksterni pritisci i interesi utiču na tu situaciju”, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Schmidt je učestvovao na panelu “Sporazumni dijalog na Balkanu” u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji čiji je AA globalni komunikacijski partner.

 

Visoki predstavnik je poručio kako izazove treba nadvladati u okviru zdravog razuma i bez eskalacije.

 

“Proces pristupanja Evropskoj uniji je veoma komplikovan i on mora biti prožet porukom EU-a koja kaže ‘želimo vas’, kao i porukom cijelom svijetu kojom EU kaže ‘vi ste jedan od nas'”, rekao je Schmidt.

 

Kako je podsjetio, Evropska unija takođe zahtjeva prilagodbe u vanjskoj politici.

 

“Zamislite, pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad) Dodik poslao Ujedinjenim nacijama kako bi zanemarili pismo predsjedavajućeg Željka Komšića, kako bi bilo da je takvo nešto uradio predsjedniku Evropske komisije. Jasno je da vanjska politika mora biti određivana glasom većine”, rekao je Schmidt i zaključio:

 

“Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, da pritom ne govorimo o ‘srpskom svetu’, nego da govorimo o nezavisnim zemljama, budućim članicama Evropske unije, jer ukoliko sada podbacimo, to će biti podbačaj koji će zahvatiti i sljedeću generaciju”.

Istočna Bosna