Print this page
09
Mart

Svjedočenje visokih dužnosnika SAD-a: Rusi trpe ogromne gubitke, Putinu će to biti teško prihvatiti

Published in Svijet

Uprkos Putinovoj najavi da će Rusija podići nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti, Haines je rekao da SAD nisu primijetile neobične promjene u stavu ruske nuklearne sile

 

Sjedinjene Države procjenjuju da je Rusija podcijenila snagu ukrajinskog otpora prije nego što je pokrenula invaziju koja je vjerovatno prouzrokovala hiljade ruskih žrtava, rekao je zastupnicima u utorak najviši obavještajni dužnosnik američkog predsjednika.

 

Svjedočenje, na saslušanju pred Obavještajnim odborom Predstavničkog doma, predstavljalo je prvu javnu procjenu rata u Ukrajini koji traje već dvije sedmice od strane visokih državnih obavještajnih dužnosnika, koji su predstavili svoj uvid u razmišljanje i motive ruskog predsjednika Vladimira Putina dok njegove snage nastavljaju borbe u Ukrajini, izvještva Associated Press.

 

Dužnosnici su jasno dali do znanja da je napad Rusije usporen neočekivanim otporom ukrajinskih branioca i da je sada neizvjesno hoće li Putin nastaviti s “maksimalističkom” strategijom da pokuša zauzeti cijelu Ukrajinu ili će se zadovoljiti nečim manjim od toga. Bilo kako bilo, rekli su da vjeruju da je on odlučan u namjeri da svoju invaziju nastavi uprkos broju žrtava koji raste iz dana u dan, globalnim sankcijama i naporima zapadnih zemalja da izoliraju Kremlj, uključujući američku zabranu uvoza ruske nafte.

 

– Procjenjujemo da je Putin ljut što mu Zapad ne daje pravo poštovanje i ovo doživljava kao rat koji ne može priuštiti da izgubi. Ali ono što bi on mogao biti spreman prihvatiti kao pobjedu može se s vremenom promijeniti s obzirom na značajne troškove koje snosi – rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines.

 

Američki dužnosnici koji su se obratili u Predstavničkom domu u utorak istaknuli su da se invazija odigrala uglavnom onako kako su predviđali, za razliku od Putinovih previše optimističnih procjena brzine kojom bi mogao zauzeti zemlju. Američki dužnosnici, na primjer, ocjenjuju da je Putin računao na to da će zauzeti ukrajinski glavni grad, Kijev, već u prva dva dana invazije, ali još uvijek nije bio u stanju u potpunosti opkoliti grad, rekao je direktor CIA-e William Burns.

 

– Bio je uvjeren da je modernizovao svoju vojsku i da su sposobni za brzu, odlučujuću pobjedu uz minimalne troškove. Pokazalo se da je pogriješio po svim tačkama. Te su se pretpostavke pokazale veoma pogrešnim tokom posljednjih 12 dana sukoba – rekao je Burns, dugogodišnji stručnjak za Rusiju i bivši ambasador u Moskvi.

 

Zastupnik Raja Krishnamoorthi, demokrat iz Illinoisa, primijetio je da su mnogi mislili da je Putin “lud” ili se barem tako ponašao te je pitao Burnsa kako ocjenjuje mentalno stanje ruskog čelnika na što mu je Burns odgovorio da smatra da je ruski vođa sve izoliraniji i tvrđi u svojim stavovima.

 

– Po mom mišljenju, to ga ne čini ludim, ali ga čini iznimno teškim za suočavanje – rekao je Burns.

 

General-pukovnik Scott Berrier, direktor Obavještajne agencije za odbranu je rekao da broj ruskih vojnika koji su poginuli u invaziji vjerovatno iznosi između 2.000 i 4.000, ali je istaknuo da je procjena nije bazirana na još utvrđenim informacijama.

 

U Washingtonu se sve više pozivaju CIA-i i Pentagon da podrže Ukrajinu. Iako su ruske snage veće i moćnije od ukrajinskih, podrška naoružanjem i obukom koje finansira SAD mogla bi značajno pomoći odbrani Ukrajine.

 

Uprkos Putinovoj najavi da će Rusija podići nuklearno oružje u stanje visoke pripravnosti, Haines je rekao da SAD nisu primijetile neobične promjene u stavu ruske nuklearne sile.