08
Mart

Europarlamentarka: S Dodikom ne treba pričati o budućnosti BiH, već mu uvesti sankcije

Published in Svijet

Europski parlament raspravljao je danas o situaciji u Bosni i Hercegovini, na zahtjev više političkih grupa, uključujući Zelene/EFA.

 

Na sjednici su govorili mnogi, čuli smo oprečna mišljenja, a izdvaja se ona austrijskog zastupnika Romana Haidera kako smo "propala država", te upozorenje Tanje Fajon kako bi "Putinovi plaćenici mogli započeti sukob u BiH". 

 

 

Tineka Strik, nizozemska zastupnica Zelenih/EFA-e u Europskom parlamentu o trenutnoj situaciji u našoj zemlji je kazala:

 

"Ruska agresija u Ukrajini trebala bi poslužiti kao poziv na buđenje za pristup EU-a Bosni i Hercegovini. To pokazuje da se europska sigurnost ne može uzimati zdravo za gotovo i da nam je potreban Zapadni Balkan da se integrira u euroatlantske strukture kao što su EU i NATO u kako bi se zaustavio ruski utjecaj i osigurala demokratska budućnost regije."

 

I ona je istakla "Dodikovo kontinuirano savezništvo s ratnohuškačkim ruskim predsjednikom predstavlja prijetnju europskoj sigurnosti i još jednom pokazuje da ne poštuje međunarodno pravo, državni suverenitet ili teritorijalni integritet".

 

"To je hitan podsjetnik državama članicama EU da sankcije treba provoditi sada, umjesto da s njim pregovaramo o budućnosti BiH. Obnovljeno zanimanje međunarodne zajednice za BiH i snažan angažman s njenim građanima je od vitalnog značaja, jer trebamo raditi s demokratskim snagama u pravcu punog početnu demokraciju kakvu građani BiH zaslužuju i koju smo im obećali", zaključila je.

Last modified on utorak, 08 Mart 2022 21:33

Istočna Bosna