08
Mart

Evropski parlament o BiH: Strik traži sankcije Dodiku

Published in Svijet
BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutrašnjih sukoba treba da se fokusira na EU agendu, tu je BiH mjesto, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na današnjem zasjedanju Evropskog parlamenta. 

Trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije na Balkanu i invazije Rusije, vratio se rat na evropsko tlo, podsjetio je on.

 

Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bila važnija.

 

- Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi podsticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU - kazao je on.

 

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

 

- Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustavnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar finansija mora staviti budžet na raspolaganje Centralne izborne komisije - kazao je on.

 

Kontinuirani bojkot Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH mogao bi ugroziti investicije.

 

- Nekoliko puta sam naglasio predstavnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija - zaključio je komesar.



Strik: Sankcije Dodiku uvesti odmah

 

Europarlamentarka Tineke Strik istakla je da se sankcije Dodiku moraju uvesti odmah.

 

- Odgovor Evrope na rusku agresiju bio je skoro jedinstven. Skoro. Dok je ostatak Evrope razgovarao o sankcijama, lider bosanskih Srba Dodik razgovarao je sa ruskim ambasadorom i ministrom Lavrovom.

 

Dodikovo kontinuirano koketiranje sa Putinom potvrđuje njegovu nezainteresovanost za demokratiju, međunarodni poredak ili evropsku sigurnost.

 

Ipak, brutalna invazija na Ukrajinu pokazuje potrebu za borbom protiv ruskog uticaja na Balkanu, jer direktno ugrožava evropsku sigurnost. Davno zakašnjele sankcije za Dodikovu secesionističku agresiju moraju biti uvedene odmah.

 

Bosanskohercegovački građani su postali istinski uplašeni, proživljavajući svoje traume iz devedesetih. Ruski uticaj ih također udaljava od EU perspektive, što je pogubno za njihovo pravo da žive u stabilnoj i punopravnoj demokratiji.

 

Ipak, snažna podrška bosanskohercegovačkog civilnog društva i procesa evropskih integracija povećala bi njihovo povjerenje u EU i u demokratsku i prosperitetnu budućnost. Hajde da se snažno angažujemo sa građanima i kao prvi korak osiguramo slobodne i poštene izbore u oktobru. To bi bio najbolji i najperspektivniji lijek protiv ruskog uplitanja - rekla je Strik.

 

Dodikov cilj je destabilizacija BiH



Dietmar Köster, europarlamentarac iz Njemačke, ističe da je Dodikov cilj destabilizacija BiH.

 

- EU mora podržati civilna društva više nego ikada ranije, kako bi se održao suverenitet i teritorijalni integritet BiH - rekao je Köster.

 

Slovenski europarlamentarac Klemen Grošelj u svom obraćanju se osvrnuo i na sveprisutno negiranje genocida u BiH.

 

- BiH se mora pomiriti sa svojom prošlosti, jer bez toga nema budućnosti. Zapaljiva retorika i negiranje genocida samo doprinose nestabilnosti države. Slanje dodatnih trupa EUFOR-a je dio našeg truda, ali trebamo uraditi više. Potrebne su promjene Izbornog zakona, u skladu sa evropskim standardima i presudama - zaključio je Grošelj.

 

Zastupnica Francuske u EU parlamentu Julie Lechanteux rekla je da se prava građana moraju poštovati do kraja.

 

- Moramo osigurati da se Dejtonski mirovni ugovor poštuje do kraja - kazala je Lechanteux.

 

Anna Fotyga, poljska zastupnica u Evropskom parlamentu, na početku svog obraćanja osvrnula se na rusku invaziju na Ukrajinu, te je dodala da se to može odraziti na cijeli region.

 

Emmanuel Maurel, francuski europarlamentarac rekao je da se politička situacija u BiH dosta pogoršala.

 

- Institucije rade loše, postoje velike tenzije između Hrvata i Bošnjaka u FBiH. Milorad Dodik, vođa Srba, više ne prepoznaje legitimnost Sarajeva i traži zasebne institucije. U paralelnom kontekstu Putinov rat rasvjetljava Dodikov plan i načine koje je sprema da koristi da dođe do svojih ciljeva - rekao je Maruel.

 

Istakao je da, ako uskoro ne bude odlučne reakcije EU, u Evropi bi mogla izbiti nova katastrofa, prenosi Avaz.

 

Istočna Bosna