07
Mart

Glavni štab ukrajinske vojske: Neprijatelj trpi gubitke, planira nove napade na velike gradove

Published in Svijet
Ruski agresori planiraju koristiti avione kako bi lansirali raketne i bombe na velike ukrajinske gradove i industrijsku infrastrukturu. Da bi se ispunio taj cilj, jedinice srednjeg i istočnog vojnog okruga prebacuju se u Bjelorusiju, objavio je to na Facebooku Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine, javlja Ukrinform.
 
 
Prema posljednjim informacijama, od 18 sati 7. marta, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju provoditi odbrambenu operaciju unutar južne, istočne i sjeverne operativne zone, a združene snage u istočnom dijelu operativnog okruga Donjeck. Važni okruzi i pravci se štite, a obrana grada Kijeva se nastavlja.
 
 
Na drugim područjima provodi se stabilizacijska operacija i izvode zadaće teritorijalne obrane, uključujući i duž državne granice Ukrajine. Ukrajinska ratna avijacija provodi odbijanje neprijateljskih raketnih i zračnih napada, štiteći važnu infrastrukturu u Ukrajini.
 
 
U selu Myla, Kijevska regija, jedinica "kadirovskih plaćenika" puca na civile.
 
 
- Neprijateljske skupine koje djeluju u određenim područjima Konotopa i Okhtyrka izgubile su do 50 posto svog osoblja. Kako bi nastavile napredovanje, moraju se pregrupisati i nadopuniti zalihe - saopćio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.
 
 
Prema izvještaju, neprijateljska podmuklost očituje se u taktikama terora nad civilima, granatiranju humanitarnih konvoja koje organiziraju ukrajinske vlasti, organiziraju svoje konvoje u pokušajima da legaliziraju vlasti na pojedinim okupiranim područjima.
 
 
- Moralno i psihološko stanje neprijatelja ostaje iznimno nisko i ima tendenciju pogoršanja. Na nekim područjima okupatori bacaju vlastite dokumente, pokušavajući se vratiti u Rusiju - tvrdi Glavni štab Oružanih snaga.
 
 
Kako je ranije objavljeno, u zračnom napadu na grad Makariv u Kijevskoj regiji poginulo je 13 osoba. U Ukrajini od 24. februara traje rat s ruskim osvajačima.
 
 
Anadolija

Istočna Bosna