06
Mart

EVO KO ĆE ZAMIJENITI ZELENSKOG AKO GA RUSI OTMU ILI UBIJU

Published in Svijet

Amerikanci su pokušali nagovoriti ukrajinskog šefa parlamenta Ruslana Stefančuka da se skloni na sigurno, ali je on to odbio, kao i predsjednik Volodimir Zelenski prije njega.

 

New York Times piše da američke obavještajne službe prave planove kako pomoći Ukrajincima u slučaju da Kijev padne u ruske ruke, a i u slučaju da nastrada predsjednik Zelenski.

 

Amerikanci žele osigurati jasan prijenos vlasti u slučaju da Zelenski bude otet ili ubijen, a problem im je što su ukrajinski dužnosnici neskloni odlasku na sigurna područja, a ukrajinski Ustav nije jasan po pitanju ko predstavlja legitimnu vlast nakon predsjednika i šefa parlamenta.

 

U slučaju da padne Kijev i Rusi postave marionetsku vladu, važno je da ukrajinska vlada zadrži legitimitet, jer to bitno otežava instaliranim nasljednicima da se nametnu. Osim toga, tako će zapadnim saveznicima biti lakše slati pomoć i oružje, svejedno bila ukrajinska vlada na jugu zemlje ili u egzilu u Poljskoj ili Rumuniji.

 

  • Trebam oružje, a ne izlaz”, odgovorio je Zelenski kad je odlučio ostati uz svoje ljude. No američki dužnosnici demantuju da su mu ponudili evakuaciju, piše Jutarnji.

Zapadne vlade pozdravile su odluku ukrajinskog predsjednika da ostane uz svoj narod. Čitave prošle sedmice vodili su se intenzivne rasprave u Bijeloj kući i u kabinetima Capitol Hilla o tome kako osigurati pomoć Ukrajini ako Rusija zauzme Kijev. SAD planira i u toj situaciji nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini, prenosi NYT.

 

SAD insistiraju da Ukrajinci odrede gdje bi moglo biti sjedište vlade ukoliko padne Kijev. Razmatra se predsjednička vila na Karpatima, ali još nije jasno ima li ta rezidencija dovoljno sigurno sklonište i potrebne komunikacijske kapacitete.

 

SAD imaju dugu historiju tajnog opskrbljivanja oružjem pobunjeničkim grupama diljem svijeta, piše NYT. Ukrajinski političari ponavljaju da su koncentrirani na na borbu i pobjedu u ratu, te da ih ne zanimaju rasprave o tome tko bi koga trebao naslijediti. Zelenski je u četvrtak održao konferenciju za novinare u prostoriji s vrećama pijeska naslaganim uz prozore, svjestan da je u životno riskantnoj situaciji. NYT piše da je ukrajinski predsjednik, suprotno svojoj retorici, i prije ruske invazije ozbiljno shvatio upozorenje američkih obavještajaca da ga Rusi namjeravaju zarobiti ili ubiti.

 

Khrystyna Holynska, Ukrajinka koja radi kao naučnica u RAND Corporationu, rekla je da je nesumnjiva velika uloga Zelenskoga u trenutnim okolnostima.

 

  • Ako mu se nešto dogodi, bilo bi vrlo važno poslati kristalno jasnu poruku o tome ko sada vodi državu”, ističe naučnica. Osim toga da Zelenskog nasljeđuje predsjednik parlamenta Stefančuk, linija nasljeđivanja nije jasna. Kad su se i Zelenski i Stefančuk 2020. razboljeli od COVID-a, ukrajinski pravnici tumačili su da je premijer Denis Šmihal taj koji postaje predsjednik ako Zelenski i Stefančuk budu spriječeni obavljati dužnost.

Istočna Bosna