Print this page
06
Mart

Je li Putin informisan ili dezinformisan uoči invazije?!

Published in Svijet

Ne, nisu u pitanju snimke razorenog grada, nego snimke razorenog konvoja okupatorske ruske vojske

 

Ruski “blitzkrieg” na Ukrajinu, kada je ratna doktrina u pitanju, kako sada stvari stoje, vjerovatno će izučavati kao najveći promašaj u istoriji ratovanja.

 

Snimke koje danas stižu iz okoline ukrajinskog grada Kharkiva, koji ruska artiljerija danima razara, izgledaju jezivo i nestvarno.

 

Ne, nisu u pitanju snimke razorenog grada, nego snimke razorenog konvoja okupatorske ruske vojske.

 

Dok snimke uništene “druge vojne sile na svijetu” obilaze svijet, mnogi se pitaju kakve je i ko obavještajne informacije davao Putinu i njegovim silnim generalima u pripreme okupacije Ukrajine? Jer, sudeći po snimkama koje svakodnevno stižu iz zona koje Rusi pokušavaju okupirati, informacije koje su servirane Putinu o tome kakav ih otpor čeka u Ukrajini – nisu vrijedile ni pišljiva boba! 

I ne samo da je Putin i njegova bulumenta generala očito imala totalno pogrešne informacije o vojnoj sili koja će ih dočekati u Ukrajini, nego su po svemu sudeći obavještajne službe i silni ruski špijuni po Ukrajini potpuno pogrešno procijenili raspoloženje Ukrajinaca. A, ono je definitvno po onoj staroj – bolje grob nego rob!

 

Ne mora se tečno govoriti ukrajinski ili vrlo sličan ruski, da bi se razumjelo jednu prostu rečenicu u njegovoj poruci koju izgovara uz osmjeh, dok mu krv lije niz lice; “je** vas vaš ruski svet”!

Jutros je ruski diktator ugasio društvene mreže u Rusiji i praktično zabranio rad nezavisnim medijima, proglašavajući zakon po kojem svako onaj ko rat u Ukrajini nazove ratom ili objavi snimke iz Ukrajine o poginulim ruskim vojnicima i razaranju ukrajinskih gradova koji se ne svide zvaničnom Kremlju, može dobiti 15 godina robije.

 

Kada gledate snimke s terena, jasno je da je to on morao uraditi. U suprotnom, ne bi se dugo zadržao u predsjedničkoj fotelji. Velika većina Rusa ne zna šta se dešava u Ukrajini. Onog dana kada se to promjeni, Putin više neće biti predsjendik Rusije, to je jedino sigurno!