04
Mart

Posljednji bastion slobodnog novinarstva u Rusiji više ne smije izvještavati o agresiji na Ukrajinu

Published in Svijet

Iz novina kažu kako ne mogu riskirati slobodu svojih zaposlenika, ali ne žele ignorisati ni želje čitatelja koji žele da nastave s radom uprkos cenzuri.

 

 

Ruski list Novaya Gazeta, čiji je urednik Dmitrij Muratov jedan od dobitnika prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir, je objavio da zbog cenzure s web stranice uklanja sav sadržaj o ruskoj agresiji na Ukrajinu. List je najavio da će nastaviti izvještavati o posljedicama s kojima se Rusija suočava, među kojima su ekonomska kriza i progon disidenata.

 

„Vojna cenzura u Rusiji je brzo prešla u novu fazu: od prijetnji da će se blokirati i zatvoriti publikacije (skoro u potpunosti provedeno) do prijetnji o kaznenom progonu novinara i građana koji će širiti vojne informacije koje nisu u skladu s onim što kaže Ministarstvo odbrane“, poručili su iz novina u poruci za čitatelje.

 

„Nema sumnje da će se ove prijetnje ostvariti.“

 

Iz novina kažu kako ne mogu riskirati slobodu svojih zaposlenika, ali ne žele ignorisati ni želje čitatelja koji žele da nastave s radom uprkos cenzuri. List zbog toga sadržaj „o ovoj temi“ uklanja sa svoje web stranice i društvenih mreža.

 

„Nastavit ćemo izvještavati o posljedicama s kojima se Rusija suočava; sve većoj ekonomskoj krizi, brzom padu životnog standarda, nedostupnosti stranih lijekova i tehnologija i progonu disidenata, koje se progoni i zbog proturatnih izjava“, najavljeno je iz lista.

 

Urednik Muratov svoju je prošlogodišnju Nobelovu nagradu posvetio šestorici novinara koji su ubijeni zbog svog posla.

 

Prošle sedmice, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, za BBC je izjavio: „Naš miroljubivi ruski narod osjetit će mržnju cijelog svijeta jer počinjemo treći svjetski rat u centru Europe”.

 

Objava Novaye Gazete uslijedila je nakon ovosedmičnog zatvaranja radio stanice Ekho Moskvy koja je bila jedan od rijetkih liberalnih glasova u ruskim medijima.

Odbijajući odustati od uredničke nezavisnosti, upravni odbor Ekho Moskvy izglasao je zatvaranje stanice nakon što su iz ureda glavnog tužioca zatražili ograničen pristup zbog, kako kažu, lažnog izvještavanja o ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini.

Istočna Bosna