03
Mart

Puljić pročitao detalje skandaloznog pisma kojim je Dodik pokušao spriječiti glasanje BiH u UN-u

Published in Svijet

Opstrukciju je pokušao provesti pismom u saradnji s ruskim diplomatama pri svjetskoj organizaciji

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pokušao je spriječiti ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama da glasa za rezoluciju kojom je Generalna skupština UN-a u srijedu osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, a tu je opstrukciju pokušao provesti pismom u saradnji s ruskim diplomatama pri svjetskoj organizaciji.

 

Ivica Puljić, dopisnik AlJazeere Balkans iz Washingtona pročitao je detalja tog pisma, s kojim je Dodik pokušao mimo diplomatski utvrđenih procedura raditi protiv diplomatske misije vlastite države.

 

Pismo je Dodik dostavio dan prije nego će prestati rusko predsjedavanje Vijećem sigurnost UN-a i upravo ga je ruski ambasador, tada predsjedavajući Vijeća sigurnosti, predočio ostalim dimplomatama u UN-u.

 

A, u pismu je između ostalog pisalo da “Dodik kao srpski predstavnik u tročlanom Predsjedništvu BiH, u svjetlu situacije u Ukrajini (za Dodik je pokušaj ruske okupacije Ukrajine – sitaucija) javlja da je Sven Alkalaj bosanski ambasador u UN-u lično, jednostrano i neodobreno iznio stav da BiH podržava Rezoluciju Generalne skupštine UN-a kojom se osuđuje Rusija za agresiju na Ukrajinu. Mi nismo postigli jednoglasno mišljenje u BiH i to je privatno mišljenje, a ne mišljenje Bosne i Hercegovine.”

Istočna Bosna