01
Mart

BBC: Ruski konvoj nije dug 64 kilometra, evo o čemu se radi

Published in Svijet

Riječ je zapravo o više skupina vozila razvučenih diljem autoceste od bjeloruske granice prema Kijevu

 

Golemi ruski vojni konvoj, za koji je kompanija Maxar uz satelitske snimke objavila i da je dug više od 64 kilometra, jako se približio Kijevu.

 

Vjeruje se da se vozila na čelu konvoja sada nalaze oko 27 kilometara od Kijeva, javio je Sky News pozivajući se na Press Association. CNN je ranije objavio kako je golemi ruski konvoj u Ukrajinu stigao iz Bjelorusije. Pretpostavlja se da će, uz ovaj konvoj, ruske snage krenuti u veliku ofenzivu na Kijev.

 

U popodnevnim satima stigle su nove informacije o ogromnom konvoju koji ide prema Kijevu. Satelitske snimke analizirali su obavještajci, a njihove zaključke prenosi BBC.

 

Prvo, konvoj nije dugačak 64 kilometra, kako se ranije pisalo. Riječ je zapravo o više skupina vozila razvučenih diljem autoceste od bjeloruske granice prema Kijevu. Dakle, postoje neke praznine i konvoj nije dugačak koliko se prvobitno govorilo.

 

Drugo, kako je uočeno, čini se da konvoj na nekoliko mjesta ometaju vozila u kvaru. To usporava napredak.

 

Konvoj se sastoji od tenkova, borbenih vozila za podršku pješaštvu, ali većina vozila su logističke prirode. To implicira planove za nešto više od kratke i brze borbe. Drugim riječima, moguće je da se priprema opsada.

 

Nadalje, na satelitskim snimkama uočeno je i da su se ruski padobranci ukopali oko zračne luke Hostomel. Riječ je o zračnoj luci koju su Rusi, kako je javljeno, zauzeli odmah prvi dan invazije. No Ukrajinci su je sutradan vratili. Riječ je o ključnoj vojnoj luci kod Kijeva.

 

Analitičari u posljednja 24 sata vide malen napredak Rusije, prenosi Index.

Istočna Bosna