01
Mart

Europarlamentarci izašli sa sjednice uoči obraćanja Sergeja Lavrova

Published in Svijet

Evropski parlamentarci danas su na vanrednoj sjednici još jednom pokazali šta misle o agresiji Rusije i njenim predstavnicima. Neposredno prije emitiranja videosnimke ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova zastupnici su ustali i izašli iz sale ne želeći slušati njegov izvještaj.

 

Stav Evrope po pitanju invazije Rusije na Ukrajinu, osim pomaganjem u naoružanju i pomoći te sankcijama, jasno je bio vidljiv i tokom današnje sjednice Evropskog parlamenta.

 

Parlamentarci su na današnju posebnu sjednicu došli u majicama na kojima se nalazila zastava Ukrajine, ali i sa zastavom Ukrajine, a nekoliko sati poslije napustili su salu i to neposredno prije emitiranja govora Sergeja Lavrova.

 

Na videu koji je objavljen vide se zastupnici koji ustaju sa svojih mjesta te napuštaju salu čime su iskazali protest Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.


Zastupnici su izašli u hol gdje se nalazila zastava Ukrajine te velikim aplauzom, koji se čuo i u skoro pa praznoj sali u kojoj se emitovao govor Lavrova, dali podršku Ukrajini.

 

U sali su tokom emitiranja govora Lavrova, prema pisanjima medija, ostali ostali ambasadori i partneri Jemena, Sirije, Venecuele i Tunisa.

Istočna Bosna