01
Mart

Britanci objavili kartu s ruskim napadima

Published in Svijet

"Mapa ispod sadrži posljednje informacije obavještajne službe o situaciji u Ukrajini", napisali su

 

Ministarstvo odbrane Velike Britanije piše da se ilegalna i ničim izazvana invazija Ukrajine nastavlja.

 

U objavi na Twitteru dodali su i kartu koja prikazuje ruske položaje i smjer napada. “Mapa ispod sadrži posljednje informacije obavještajne službe o situaciji u Ukrajini”, napisali su.

 

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je na Vijeću za ljudska prava UN-a da Rusija postaje “globalni izopćenik” te je pozvala zemlje da zbog ruske invazije na Ukrajinu još više izoliraju Moskvu.

 

“Pozivam države da osude užasno postupanje Rusije i izoliraju je na međunarodnoj pozornici”, rekla je Truss.

 

Ruskog predsjednika Vladimira Putina optužila je za masovna kršenja ljudskih prava i poručila da će Velika Britanija i njezini saveznici “sve više pritiskati Putinov režim”.

 

 

Britanija je, kao i Rusija, članica UN-ovog foruma koji broji 47 zemalja. Iako odluke tog tijela nisu pravno obvezujuće, poruke Vijeća imaju političku težinu, a to tijelo može odobriti istrage o kršenjima ljudskih prava, poput mogućih ratnih zločina u Ukrajini.

 

“Zajedno imamo moralnu dužnost suprotstaviti se agresiji, posebice ako dolazi od članica ovog Vijeća”, rekla je Truss.

 

Ruski ambasdaor u Ženevi Genadij Gatilov je kazao da ruske snage ne pucaju po civilnim metama u Ukrajini.

 

Britanski diplomati su, zajedno s ostalim zapadnim diplomatima, bojkotirali govore ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na dva UN-ova foruma u Ženevi, prenosi Index.

Istočna Bosna