28
Februar

Biden: Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata

Published in Svijet
Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je večeras predsjednik SAD-a Joe Biden, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.
 
 
Dok je Biden odlazio sa događaja održanog u Bijeloj kući, jedan od američkih novinara ga je upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, na šta je američki predsjednik odgovorio sa "ne", prenosi Independent.
 
 
Prethodno je glasnogovnorica Bijele kuće Jen Psaki izjavila da SAD smatraju da u ovom trenutku nemaju razloga da mijenjaju nivo nuklearne pripravnosti.
 
 
“Nismo mijenjali naš status i procjenu u tom pogledu, ali također moramo da budemo na oprezu zbog Putinovih prijetnji”, rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.
 
 
Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopćilo da su nuklearne snage i sjeverna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti, prenio je Tanjug.
 
 
Biden je tokom dana razgovarao sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Reuters rekao da se nuklearni rat nikada ne smije voditi, da u njemu nema pobjednika, a da Putin eskalira situaciju "opasnom retorikom".

Istočna Bosna