26
Februar

Ukrajinci uništili sve željezničke pruge koje spajaju Rusiju i Ukrajinu

Published in Svijet

Ukrajinske željeznice (Ukrzaliznytsia) su uništile sve pruge na prijelazima koje povezuju ovu zemlju sa Rusijom kao odgovor na vojnu invaziju Moskve.

 

"Željeznice Ukrajine su prekinule sve odnose i interakciju sa Željeznicama Rusije. Ponudili smo željeznicama Ruske Federacije mir i zaustavljanje rata, ali su oni nastavili da dovoze tenkove i drugu vojnu opremu u Ukrajinu i njene granice", navodi se u zvaničnom saopćenju.

 

Uništeni su željeznički prijelazi između zemalja kojima su se prevozili robu i donosili milione dolara ekonomijama obje zemlje.

 

"Dispečerska komunikacija sa Ruskom Federacijom također je prekinuta. Zahtjev RZD-a da se ponovo poveže sa JSC Ukrzaliznytsia nije imao nikakve veze sa humanitarnom misijom, bio je to uzaludan pokušaj da se obnovi isporuka vojne opreme. Dobili su odgovor od našeg dispečera - to je stav cijele kompanije", saopćili su Ukrajinci.

 

Kompanija će u potpunosti preorijentisati teretni saobraćaj na Evropu i nastavit će da razvija Put svile zaobilazeći Rusiju.

 

"Kompanija je spremna da postane punopravni član logističkog lanca Evropske unije. Ukrzaliznytsia će također nastaviti da razvija transport sa azijskim zemljama, uključujući Kinu, i pruža kvalitetnu i brzu logistiku između Azije i EU, ali bez učešća Rusije", zaključeno je.

Last modified on subota, 26 Februar 2022 19:42

Istočna Bosna