23
Januar

Protesti u Beču: BiH je hitno potrebna podrška međunarodne zajednice

Published in Svijet
Protesti za mir i stabilnost u BiH pod nazivom "Quo vadis, Bosna", a u organizaciji Saveza "Consilium Bosniacum", danas se održavaju u Beču, a učesnicima skupa obraćaju se brojni govornici. 

Osim ambasadora BiH u Austriji Kemala Kozarića i članova austrijskog parlamenta, Nurtena Jilmaza (Yilmaz) i Eve Ernst - Džidić (Ewa), planirano je i obraćanja predsjednika Saveza "Consilium Bosniacum" Damira Saračevića, predsjednika pokreta Snaga domovine Ahmeda Husagića, preživjele žrtve genocida Selme Jahić i drugih govornika. Pred početak protesta u Diplomatskoj akademiji u Beču održana je panel diskusija posvećena stanju u BiH.

 

- Bosanskohercegovačko pitanje je pitanje mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu i u Evropi. To je političko, pravno, socio-ekonomsko pitanje. Prije svega, bosansko pitanje je pitanje savjesti - kazao je za "Avaz" predsjednik Saveza "Consilium Bosniacum" Damir Saračević.

 

On dodaje da je Bosna i Hercegovina trenutno u najvećoj političkoj krizi od 1995. godine i hitno joj je potrebna podrška međunarodne zajednice, EU, Republike Austrije.

 

- Ako želimo sačuvati mir, ako želimo sigurnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, mora se ojačati vladavina prava i pravosuđe, a ljudska prava moraju biti zaštićena i institucionalno implementirana. Ustav Bosne i Hercegovine i postojeći etnonacionalni koncept, koji se u većini slučajeva zloupotrebljava, hitno treba mijenjati. Sve destruktivne i antidržavne snage treba izvesti pred sud i sankcionisati. Treba ubrzati prijem Bosne i Hercegovine u EU - ističe Saračević.

Istočna Bosna