16
Novembar

Strik nakon posjete BiH: Nemoguće je razgovarati s Dodikom, hitno potrebne sankcije

Published in Svijet
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
Tineke Strik (Foto: D. S./Klix.ba)
 

Europarlamentarka nizozemske stranke Zelena ljevica Tineke Strik je pozvala Evropsku uniju da "hitno sankcioniše" predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

 

Napomenula je da je tokom prošlosedmične posjete Sarajevu razgovarala sa političarima iz vlasti i opozicije. Poručila je da joj je tom prilikom postalo još jasnije koliko je kriza opasna.

Prema riječima Strik, među građanima Bosne i Hercegovine postoji veliki strah da će država ponovo biti uvučena u nasilni sukob. Prenijela je poruku domaćih političara da je podrška EU nužna kako bi Bosna i Hercegovina bila demokratska i integrisana država.

Pozvala je da se hitno sankcioniše član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Gotovo od svih sam čula da je nemoguće s Dodikom razgovarati. Sve dok se ne suoči s ozbiljnom reakcijom, dok ne sjedne s predstavnicima međunarodne zajednice, svoj kurs neće promijeniti. Zato su hitno potrebne sankcije EU", ocijenila je ova europarlamentarka.

Kako je istakla, prije 26 godina Bosni i Hercegovini je obećana demokratska budućnost i da je vrijeme da se to obećanje ispuni.

"Vrijeme je da ispunimo to obećanje davajući veće izglede za članstvo u EU, a kako bi država zaista mogla napraviti iskorak od Daytona ka Briselu", zaključila je europarlamentarka Tineke Strik.

 
Podsjećamo, Strik i europarlamentarac njemačke Socijaldemokratske partije (SPD) Dietmar Koster su tokom posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine izjavili da se nadaju da će osigurati sankcije za Dodika.
 

Dodik je danas saopćio da je američki državni sekretar Anthony Blinken u pismu zaprijetio sankcijama. Upravo su Njemačka i Nizozemska države Unije koje su sklone sankcijama, dok se tome protive zemlje s izrazito desničarskim rukovodstvima.

Istočna Bosna