Borrell je s tim u vezi rekao da je Bosna i Hercegovina bila "visoko na dnevnom redu" ministarskog sastanka te naveo da se očekuje od tamošnjih lidera da se angažuju u pronalasku rješenja kako bi se nastavio rad na reformama koje su potrebne za napredovanje u procesu integracija.

 

- Zabrinuti smo jer se, umjesto da izbornu godinu iskoriste za sprovođenje reformi, neki politički lideri opredjeljuju za opstrukciju – retoriku podjele i nacionalizma - izjavio je Borrell.

 

Prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa, nekoliko država uključujući Njemačku su u toku rasprave spomenule mogućnost aktiviranja postojećeg okvira sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika.

 

Izvori sa sastanka, međutim, naglašavaju da je spominjanje sankcija bilo više retoričke nego praktične prirode te da se na tome predstavnici država članica nisu dugo zadržali.

 

Inače, ministri su raspravljali i oko papira koji je pripremila Evropska služba za vanjsku akciju, i ideja koje su iznesene oko narednih koraka EU koje imaju za cilj da se ojača prisustvo i angažovanje evropskih institucija u regionu.

 

U pripremljenom dokumenu u koji RSE ima uvid se ocjenjuje da je politička situacija na Zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci "sve izazovnija".

 

Spominje se produbljivanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na sjeveru Kosova kao i međupartijske podjele u Crnoj Gori koje, kako se navodi "parališu politički sistem" u zemlji.

 

- Nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija - navodi se u dokumentu koji ċe biti predmet rasprave na nivou evropskih ministara.

 

Šef evropske diplomatije najavljuje u dokumentu jačanje političkog angažovanja u regionu. S tim u vezi se u dokumentu spominju učestale posjete raznih ministara vanjskih poslova iz država EU, obavještavanje zemalja regiona oko diskusija koje se vode na nivou EU, te najava Borrellovog sastanka sa liderima regiona nakon rasprave održana 15. novembra.

 

Na kraju ministarskog sastanka Josep Borrell je potvrdio da je dobio podršku evropskih kolega da predstavnici zemalja regiona budu više obavješteni i uključeni u rasprave na nivou EU, a koja se tiču Zapadnog Balkana.