14
Novembar

Beograd - Od Žena u crnom otet i spaljen transparent "Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici"

Published in Svijet
Nakon protestnog skupa "Mural mora pasti" održanog u Beogradu na Cvetnom trgu, od Žena u crnom nasilno je otet i javno spaljen transparent "Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici".
 
 
Ovo je objavila organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava na svom Twitter nalogu.
 
 
U Beogradu protesti, kordon policije između aktivista i desničara: Vučić naručuje murale Ratku Mladiću!
 
 
- Nakon okupljanja građana na Cvetnom trgu, od Žena u crnom večeras je nasilno otet i javno spaljen transparent "Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici" - napisali su.
 
 
Dodaju da su sa skupa upućene poruke nenasilja, solidarnosti i antifašizma, a kada su se građani razišli, "huligani, koji se ponašaju kao vladari ovog grada, pratili su pripadnike Žena u crnom na putu kućama, oteli su transparent i javno ga zapalili".
 
 
- Ovo je direktna posljedica Vulinovog izjednačavanja huligana i aktivista za ljudska prava koje nasilnicima predstavlja signal da mogu da rade šta hoće - napisali su.
 
 
Naveli su i da policija i riječima i djelima stoji na strani huligana, a ne zakona i ne garantuje sigurnost građanima i građankama.
 
 
Protestni skup "Mural mora pasti" organiziralo je više organizacija civilnog sektora zbog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na zgradi u Njegoševoj ulici.
 
 
Na trgu su se okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara.
 
 
Nakon najave Inicijative mladih za ljudska prava da će prekrečiti mural posvećen Ratku Mladiću, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je tu akciju. Dok ministar Aleksandar Vulin navodi da je skup zabranjen zbog sigurnosnog rizika, Inicijativa tvrdi da država i ovog puta štiti i brani ratne zločince. Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović privedena je nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića, da bi dan kasnije Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio kreč na mural.
 
 
Nakon toga grupa mladića oprala je kreč sa murala i od tada svakog dana neko "čuva" mural.

Istočna Bosna