07
Novembar

Escobar će se ipak sastati sa Dodikom, na njihovom prethodnom susretu bilo je i psovki

Published in Svijet
Milorad Dodik i Gabriel Escobar
Milorad Dodik i Gabriel Escobar
 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar, koji danas stiže u našu zemlju, sutra će se ipak sastati i sa Miloradom Dodikom.

Posljednjih dana bilo je mnogo špekulacija o tome da li će se američki diplomata sastati sa Dodikom.

No, prema jutrošnjoj najavi sutrašnjih aktivnosti Predsjedništva BiH, vidi se da su planirani odvojeni susreti Escobara sa sva tri člana ovog organa.

 

Escobar bi se najprije trebao sastati sa Presjedavajućim Željkom Komšićem, potom sa članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem a na kraju i sa Dodikom.

 

Inače, prethodni razgovor Dodika i Escobara prije nešto više od mjesec dana bio je veoma neugodan. Dodik je sam ispričao da je Escobaru rekao da mu se "je*e za američke sankcije".

 

"Je*e mi se za sankcije. To sam upoznao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti", rekao je Dodik tada Escobaru, na osnovu zapisnika kojeg je kasnije pročitao na konferenciji za medije.

 

Escobar mu je odgovorio da to nije prijetnja već “činjenica”.

 

Podsjetimo, ovaj američki izaslanik stiže u BiH u trenutku kada se lome koplja za izmjene Izbornog zakona, ali i u trenutku kada Milorad Dodik i njegov SNSD blokiraju rad državnih institucija te rade na podrivanju i Ustava pokretanjem jednostranih procedura za povlačenje nadležnosti o učešću u državnim institucijama.

Kako je ranije najavljeno iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, Escobar će boraviti u Sarajevu i Banjoj Luci kako bi ponovio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

Također će diskutirati o ključnim pitanjima koja se tiču korupcije, te će pozvati domaće lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.

Escobar bi se sutra trebao sastati i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

Uoči dolaska u posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je kako želi da građanima poručiti da neće biti novog rata te da Milorad Dodik želi zaštititi svoju moć i svoj novac.

 

Naveo je da će u Sarajevu najprije razgovarati sa ambasadorom SAD-a, prije nego što najavi eventualne sankcije, ne pricizirajući o kojim sankcijama bi moglo biti riječ.

 

Istočna Bosna