24
Oktobar

Bidenova udarna petorka za pospremanje na Balkanu

Published in Svijet

Politička jesen na Zapadnom Balkanu donosi mnogo veće angažovanje američke administracije na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom.

 

Tako Sjedinjene Američke Države u našu regiju šalju udarnu petorku, piše jutarnji.hr. U Srbiju na funkciju ambasadora stiže prekaljeni diplomata, Christopher Hill, svojevremeno jedan od najbližih saradnika Richarda Holbrookea, s kojim je zajedno radio na donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Jeffrey Hovenier, trenutačno zamjenik ambasadora u Turskoj, imenovan je ambasadorom na Kosovu. U Sarajevo će uskoro stići Michael Murphy, koji je već radio u Ambasadi SAD- u BiH. Odlično poznaje (ne)prilike u BiH, ali i u regiji.

 


Državni sekretar Antony Blinken, baš kao i predsjednik Biden, dobro poznaju politička dešavanja u regiji. S obzirom da se EU malo bavi, malo ne bavi regijom, čini se da Amerikanci preuzimaju igru.

 

Naravno, dva glavna zadatka za Amerikance su stabilizacija stanja u Bosni i Hercegovini i deblokada rada državnih institucija te rješavanje spora između Srbije i Kosova. To podrazumijeva da se smanji negativni utjecaj Rusije koja daje podršku secesionističkoj politici koja dolazi iz bh. entiteta Republika Srpska.

 

State Department, kao i Ambasada SAD-a u BiH ranije su najavljivali da će upotrijebiti sankcije prema onima koji podrivaju teritorijalni integritet i suverenost BiH.

 

Jutarnji.hr

Istočna Bosna