Print this page
05
Oktobar

OVO JE ŠEST PRIORITETA BUDUĆEG AMERIČKOG AMBASADORA U BIH MICHAELA MURPHYJA

Published in Svijet

Budući američki ambasador u BiH Michael J. Murphy započeo je saslušanje pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD-a te je istakao ključne ciljeve u svom narednom diplomatskom zadatku.

 

On je pred Komitetom kazao da je pred njim šest ključnih tačaka:

 

Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU


Raditi na reformama vladavine prava, posebnu u borbi protiv korupcije


Raditi na rastu trgovine sa SAD-om


Suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje “potkopavaju” BiH


Raditi na pomirenju među stanovništvom


Raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade

 

Murphy je na početku obraćanja obećao implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ispunjavanje “5+2” za zatvaranje OHR-a i osiguranje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

 

Naglasio je da Amerika mora biti više i izraženije prisutna na Balkanu, a posebno u BiH te najavio veliku podršku SAD-a na euroatlantskom putu BiH.

 

Istakao je i da SAD mora motivisati domaće političare da rade na reformama za dobrobit građana i države.

 

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden je početkom jula izabrao Murphyja kao osobu koja će predstavljati politiku SAD-a u Bosni i Hercegovini. Nakon prijedloga Bijela kuća je uputila prijedlog imenovanja u Senat SAD-a, koji bi trebao potvrditi ovaj prijedlog.

 

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

 

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

 

Funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini obavlja Eric Nelson, koji je na ovu poziciju imenovan 2019. godine u eri vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

Last modified on utorak, 05 Oktobar 2021 22:17