26
Avgust

Iz Slovenije stižu loše vijesti: Zemlja ulazi u “crveno”

Published in Svijet

Broj aktivnih slučajeva porastao je na 4.275, a u bolnicama je 105 covid bolesnika, što je 16 više nego dan ranije i gotovo dvostruko više nego prije tjedan dana kad ih je bilo 56, objavilo je ministarstvo zdravstva

 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 509 infekcija koronavirusom i po incidenciji zaraza zemlja ulazi u “crveno”, no više zabrinjava sve brži tempo hospitalizacija jer je u bolnicama već preko stotinu pacijenata, gotovo dvaput više nego prije tjedan dana.

 

Provedbom 2932 PCR-testova potvrđeno je 509 zaraza, uz 17,3 pozitivnih rezultata.

Broj aktivnih slučajeva porastao je na 4.275, a u bolnicama je 105 covid bolesnika, što je 16 više nego dan ranije i gotovo dvostruko više nego prije tjedan dana kad ih je bilo 56, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Četrnaestodnevna incidencija zaraza, prema za sada neslužbenim podacima, povećana je na 202,8, što znači da će se na novoj mapi Europske agencije za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija naći na crvenoj epidemiološkoj listi, prenose u četvrtak mediji.

 

Tjedni prosjek potvrđenih zaraza koronavirusom povećao se na 368, a broj preminulih s novim smrtnim slučajem na 4.444 od početka epidemije, objavilo je ministartsvo zdravstva.

Do sada je u Sloveniji protiv covida-19 punim dozama bilo cijepljeno 890.610 osoba, odnosno 42,2 posto populacije.

I dalje vlasti pozivaju da cijepljenju pristupe svi oni koji to mogu kako bi se stanje na jesen i tijekom zime moglo kontrolirati i da bi se očuvali bolnički kapaciteti.

 

Novi “semafor” za mjere u slučaju jakog jesenskog vala epidemije po riječima ministra zdravstva Janeza Poklukara temeljit će se zato vjerojatno upravo na podacima o punjenju bolnica covid bolesnicima, a ne toliko na skoku zaraza, prenosi Hina.

Istočna Bosna