08
Avgust

HASAN HASANOVIĆ, PROMOVIRAN U POČASNOG VIŠEG ISTRAŽIVAČA MONTFORT UNIVERZITETA U VELIKOJ BRITANIJI

Published in Svijet

Nakon niza predavanja o zločinu genocida u Srebrenici, kako u Evropi, tako i svijetu, kustos Memorijalnog centra u Potočarima Hasan Hasanović, nedavno je promoviran u počasnog višeg istraživača na De Montfort University Leicester u Velikoj Britaniji.

 

Titula počasnog istraživača na ovom univerzitetu, Hasanoviću je dodjeljena zbog njegovog višegodišnjeg predanog istraživačkog rada na temu „genocid u Srebrenici i njegove posljedice“, a što je već dugo u fokusu izučavanja na ovom Univerzitetu.

 

„Obavezao sam se da do 2023. godine redovno držim predavanja na temu genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, ali i njegovih posljedica.

Predavanja su na postavljene teme, kao što su negiranje genocida, pomirenje, tranzicijska pravda itd.

Redovno 20 do 30 studenata, putem Zoom platforme sluša moja predavanja, zavisno od njihovog studijskog usmjerenja. Nije da me čudi, ali, nerjetko budem iznenađen pitanjima koja mi studenti postavljaju a tiču se njihovog poznavanja događaja u vrijeme kad se genocid događao, posljedica genocida…

Iz dosadašnjih predavanja shvatio sam da se u svijetu mnogo više zna o genocidu u Srebrenici nego što to mi mislimo. Studenti me redovno pitaju i o mom ličnom iskustvu iz 1995. godine“ navodi Hasanović u razgovoru za politicki.ba.

 

Naš sagovornik ističe da, bez obzira na mnoga predavanja koja drži na raznim univerzitetima i konferencijama po svijetu, trenutno, njegova najvažnija preokupacija nastavak snimanje izjava preživjelih žrtava genocida u sklopu projekta usmene historije „Život iza polja smrti“ koji zajednički realizuju Memorijalni centar Potočari i BIRN BiH.

„Svi pokušaji da se negira genocid u Srebrenici, padaju u vodu pred iskazima svjedoka genocida.

Činjenica da je za njihove snimljene izjave zainteresirana poznata USC Shoah Fondacija iz Kalifornije, koju je osnovao Stiven Spilberg govori o značaju ovog projekta.

Prije dva dana snimili smo veoma značajno svjedočenje čovjeka koji je jedini preživio strijeljanje u Luci 15 jula 1995. godine, a o čemu čak ni Tribunal u Hagu nije imao precizne informacije. Njegovo svjedočenje govori ne samo o razmjerama zločina, načinu kako su ljudi ubijani, već i o imenima i prezimenima izvršilaca“, navodi Hasanović.

Do sada je, prema riječima našeg sagovornika snimljeno 226 izjava svjedoka, a cilj je da se snimi najmanje njih 500.

 

Ono što je značajno, sve izjave koje budu dio USC Shoah Fondacije bit će indekcirane i titlovane na engleskomi jezik, što će istraživačima genocida i drugih ratnih zločina iz cijelog svijeta biti od velike koristi.

Istočna Bosna