Članovi porodica, kojima su se pridružili preživjeli i pripadnici hitnih službi, u petak su objavili pismo s obzirom na to da se bliži 20. godišnjica događaja.

 

U njemu pozivaju Bidena da ne dolazi na ovogodišnju komemoraciju ako prethodno ne objavi dokumente.

 

- Dvadeset godina kasnije jednostavno nema razloga, poput neutemeljenih tvrdnji o "nacionalnoj sigurnosti" i tome slično, držati te podatke u tajnosti. No ako predsjednik Biden odbije i stane na stranu saudijske vlade, morat ćemo se javno usprotiviti bilo kakvom učešću članova njegove administracije u bilo kojem memorijalnom događaju 11. septembra - stoji u pismu koje je potpisalo oko 1.700 ljudi direktno pogođenih tim napadima.

 

Saudijska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

 

Članovi porodica žrtava terorističkih napada na SAD već dugo traže da se objave dokumenti američke vlade, koji bi pokazali je li Saudijska Arabija finansijski ili drukčije pomogla bilo kojoj od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koja je izvela napad.

 

U napadu avionima na zgrade Svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku, na Pentagon i u rušenju aviona na polje u Pennsylvaniji 11. septembra 2001. godine poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

 

Petnaest od 19 otmičara bilo je iz Saudijske Arabije. Povjerenstvo američke vlade nije pronašlo dokaze o tome da je Saudijska Arabija izravno finansirala Al Kaidu. No, pitanje jesu li to činili pojedini saudijski dužnosnici ostalo je otvoreno.