04
Juni

Redovi ispred Ambasade: Stanovnici S.Arabije žele doći u BiH

Published in Svijet

Stotine stanovnika Saudijske Arabije ovih dana popunjava zahtjeve u Ambasadi Bosne i Hercegovine kako bi došli u našu zemlju. Kako je potvrđeno za N1, gužve traju već nekoliko dana.

 

Nekoliko stotina građana dnevno šalju zahtjeve prema Ambasadi naše zemlje u Saudijskoj Arabiji te se čine veliki napori da bi se procesuirali svi ti zahtjevi.

 

Također je za N1 potvrđeno iz Ministarstva vanjskih posla da je povećan interes stanovnika Saudijske Arabije da dođu u našu zemlju.

 

Podaci iz 2019. godine pokazuju da je u našu zemlju iz Saudijske Arabije zabilježeno 35.905 ulazaka, dok je u 2020. bilo tek 783.

 

Također, i stanovnici Indije, Jordana, Kosova, Sirije, Indonezije, Filipina, Libije, Irana, Egipta i Jemena vole dolaziti u našu zemlju, ali ipak najveći broj dolazi upravo iz Saudijske Arabije.

 

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana odbilo je prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama kojom bi se olakšao ulazak turista iz Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, te Saudijske Arabije.

 

Na ovu odluku je reagovala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je rekla da je time propuštena šansa da se ublaži posljedica pandemije na sektor turizma.

 

“Vijeće ministara BiH danas nažalost, zbog politički motiviranih opstrukcija nije donijelo odluke u interesu građana Bosne i Hercegovine. Propuštena je historijska šansa da ublažimo negativne posljedice pandemije koronavirusa na turistički sektor”, kazala je Turković.

 

(Vijesti.ba / N1)

Istočna Bosna