07
Mart

Švicarci glasali za zabranu nošenja burki i nikaba

Published in Svijet
Švicarci glasali za zabranu nošenja burki i nikaba
Foto: AFP
Švicarci su na referendumu u nedjelju glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.

Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona.

Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa.

Prije jednog desetljeća ista je skupina, Odbor Egerkingen stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta.

Njezini kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati.

Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva.

Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

Švicarci su u nedjelju glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili.


Hina

Istočna Bosna