Print this page
16
Novembar

Zbog Dodikove podrške Čoviću SNSD zadugo ostaje bez vlasti na nivou BIH

Published in BiH

Sve je izvjesnije da će većina članova Centralne izborne komisije (CIK) BIH istrajati u namjeri da donese neustavnu odluku po pitanju raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBIH, odnosno odluku koja neće poštovati ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti i korištenju popisa iz 1991. godine kao osnova za raspodjelu mandata.
Na ovakvo kršenje ustava BiH i FBiH te tumačenja OHR-a i mišljenja Venecijanske komisije, već je spreman odgovor političkih stranaka. Iz SDP-a, DF-a i Naše stranke ranije su najavili da će ići u blokiranje svih procesa u BiH.

Kako saznajemo, probosanske stranake, ne samo pomenute tri, razmišljaju da u slučaju takvog scenarija obustave sve razgovore o formiranju vlasti u BiH dok se neustavna odluka ne stavi van snage. Sasvim je izvjesno da će, ako CIK donese neustavnu odluku, posljednju riječ dati Ustavni sudu, a sve dok se to ne desi u potpunosti bi bilo blokirano formiranje vlasti u Fedraciji BIH, ali i na državnom nivou.

Zbog ozbiljnosti trenutka, ali i opasnosti u koju se dovodi država, očekuje se i podrška SDA koja sebi neće dopustiti taj luksuz da bude izvan ove priče.

Ovakav scenarij u nezavidan položaj bi prvenstveno doveo SNSD jer bi blokada procesa na duže vrijeme odgodila njihov ulazak u vlast na državnom nivou. To praktično znači da je jedina nada Dodikovom SNSD-u za brzi ulazak u vlast odluka CIK-a u skladu s Ustavom.

U suprotnom, Dodik bi postao talac nerazumnih zahtjeva Dragana Čovića i HDZ-a BiH koji trenutno konzumira vlast na svim nivoima, dok SNSD ima potrebu da što prije u Vijeću ministara zamjeni kadrove SDS-a i PDP-a, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnadka, te zamjenike iz ovih stranaka u Vijeću ministara, ali i njihove kadrove u državnim agencijama.

Dodik i Čović su se u sličnoj situaciji našli i nakon izbora 2014. godine, ali u suprotnim ulogama. Tada se Čoviću žurilo pa nije ispoštovao dogovor o vertikalnoj uspostavi vlasti skrojenoj od istih stranaka na svim nivoima, iako je to bio zajednički stav dvije stranke. Rezultat toga je bio četiri godine opozicije Dodikovog SNSD-a na državnom nivou. Dodik je kasnije poručio da shvata Čovića i njegovo nastojanje da HDZ što prije uđe u vlast na nivou Federacije BIH, gdje je bio opozicija u mandatu 2010. - 2014.

Tada je Čović interese HDZ-a stavio ispred interes strateškog partnera SNSD-a, dok se sada Dodik podrškom Čoviću našao između interesa SNSD-a i Republike Srpske i interesa HDZ-a.

(Vijesti.ba)