07
Januar

Čak 67.000 radnika u RS bez redovne uplate doprinosa, poslodavci prolaze bez kazni

Published in BiH

Podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuje da 67.000 nema redovne doprinose, dok za čak 45.000 radnika lani doprinos za zdravstvo nije uplaćivan ni za jedan mjesec u toj godini

 

Poslodavci u Republici Srpskoj ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstvo za čak 67.000 radnika, što je četvrtina ukupno zaposlenih.

 

Bez obzira na nedostatak radne snage i odlazak radnika koje poslodavci često ističu kao jedan od velikih problema, čini se da, ipak, ne čine mnogo da to stanje promijene.

 

U prilog tome govori i podatak Fonda zdravstvenog osiguranja RS da 67.000 nema redovne doprinose, dok za čak 45.000 radnika lani doprinos za zdravstvo nije uplaćivan ni za jedan mjesec u toj godini.

 

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić za CAPITAL kaže da u RS postoje radnici prema kojima se apsolutno ne primjenjuje Zakon o radu i da oni to često ističu na sastancima sa predstavnicima vlasti.

 

„Vlada i njene institucije su dužne da kontrolišu sprovođenje zakona. Ko može i smije da toleriše da neko godinu dana ne uplaćuje doprinose svojim radnicima? Postoje kazne, ova oblast je zakonom uređena, ali je očigledno da imamo problem u kontrolnim organima i da je nedostatak inspektora otvoreno pitanje koje Vlada treba da riješi“, kaže Mišić.

 

Ističe da je veoma mali broj inspektora na ukupan broj radnika i da kontrole uglavnom idu na poziv, dok redovne skoro da i ne postoje.

 

„Ovi podaci jasno pokazuju da sistem ne funkcioniše. Zato se zalažemo i tražimo od premijera Radovana Viškovića da konačno uredimo sistem plata i da se zna kolika je početna plata za svako radno mjesto. Samim tim se može iskontrolisati i iznos uplaćenih doprinosa“, kazala je ona.

 

Kaže da je zanimljivo vidjeti i iznose plata na koje se isplaćuju doprinosi.

 

„Najčešće se doprinosi uplaćuju na platu od 500 do 950 KM. To sigurno nije tačno, jer imamo isplatu plata na ruke i tu se potkradaju i Fond zdravstvenog osiguranja i Fond PIO“, navela je Mišić.

 

Prema njenim riječima, ovaj problem je najviše izražen u preradi drveta, ugostiteljstvu.

 

„Takođe, značajan broj zdravstvenih ustanova kuburi sa redovnošću isplata poreza i doprinosa. Zašto bi neki do zdravlja bio privilegovan da ne uplaćuje doprinose u odnosu na privatnog poslodavca koji ne uplaćuje doprinose“, istakla je ona, te pozvala radnike koji nisu članovui sindikata, a imaju ovih problema, da im se jave.

 

S druge strane, predsjednik Udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da ove brojke ne oslikavaju stvarno stanje jer Fond ima svoje tumačenje do kada se moraju doprinosi uplatiti, a poslodavci svoje.

 

„Suština je da dugovi ne rastu i da tu nema nikakvih posebnih promjena i pogoršanja. Nama je država dozvolila da imamo rok za uplatu doprinosa dva mjeseca od obračuna, a oni traže da to bude u roku od mjesec dana. Mislim da je to razlog i da značajnig kašnjenja uplate nema“, istakao je on.

Istočna Bosna