Na teritoriji pod kontrolom tzv. Vojske Republike Srpske srušene su do temelja 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisao HVO 80. Na teritoriji koju je kontrolisala ARBiH nije srušena, niti oskrnavljena nijedna crkva, bilo katolička, bilo pravoslavna.

 

Cijeli svijet zna, bez obzira na nastojanja iz određenih desničarskih evropskih, ali i srpskih i hrvatskih krugova, da se Bošnjake prikaže drugačijim, kako se radi o tolerantnom, evropskom narodu, a nikako radikalnom.

 

Sve su češće ocjene da je BiH zapela u tranziciji jer većinu njenog stanovništva čine Bošnjaci.

 

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nedavno je kazao da se boji da je motiv za "sve što rade stranci u BiH i pritisaka da se donesu zakoni koji su antievropski, zaista duboko antiislamski".

 

- Jer izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje, a problem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu. Jer kako protumačiti sve što rade. Imate otvorenog fašizma poput Viktora Orbana, stidljivog fašizma koji se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića - između ostalog je rekao Komšić.

 

I upravo tom narativu, tim opasnostima o kojima je govorio Komšić, pridružuju se nažalost neki Bošnjaci, koji u silnoj želji da dobiju glasove na izborima, onime što izgovaraju kao prednost jednom kandidatu za člana Predsjedništva BiH u odnosu na drugog, ne vide da to predstavlja generalno opasnost po cijeli narod, nikako za samo jednu političku opciju.

 

- Živimo u organiziranom haosu nepunih 30 godina. Isti ljudi sve vode, moramo nešto promijeniti. Kao najbrojniji narod, moramo drugim narodima pokazati svoji širinu - poručuje gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te nastavlja:

 

- Gospodin Bećirović je čovjek koji će smiriti političku situaciju u ovoj državi i što je za mene najbitnije pokazati Zapadu da nismo ono što Bakir Izetbegović non-stop predstavlja, a zbog čega je jedan dio Zapada protiv BiH. Gospodina Bećirovića poznajem godinama, dok sam još bio državni zamjenik ministra on je tada bio parlamentarac i jedan od najaktivnijih ljudi, mlad, obrazovan, smiren i upravo nam takav treba da pokažemo Zapadu da nismo radikalni nego da smo bosanskohercegovački-evropski Bošnjaci, te da nemamo ništa sa onima gdje nas Bakir Izetbegović želi prepisati.