Kako navode vlasnici mehanizacije koji vrše ove usluge, proteklih dana su vrlo aktivni na njivama. Uprkos poskupljenjima radovi ne staju, piše Agroklub.

 

No, pravi udar na džepove osjetit će se tek na zimu. Naime, smanjen je ovogodišnji rod trave, što je posljedica izostanka gnojidbe.

 

Iako su cijene više nego lani, Petar Kurta iz Čatrnje kod Bosanske Gradiške, kaže da je zarada ista. Na cijene baliranja, odrazilo se poskupljenje goriva i repromaterijala.

 

- Najlon je poskupio skoro duplo, bio je 140, sad je 250 – 260 maraka. Po bali je skuplje oko 10 KM, lani smo rolo, sirovu, naplaćivali 25, sada ne može ispod 35 KM. Kad tu zaračunam sve troškove, možda imam desetak maraka zarade - kaže Kurta.

 

Za one koji se odluče za rolo baliranje sijena mrežom, cijene su povoljnije, a takvih je sve više, dodaje naš sagovornik:

 

- Zbog cijena sad uglavnom rade suho sijeno, samo mrežu stavimo i to je 15 KM po bali. Ko ima para plati, ko nema i ne plati, pa će platiti kad bude imao.

 

Cijene su otprilike iste i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

 

Prema riječima Eldina Glibanovića iz Živinica, u ovom kraju domaćini za rolanje i omotavanje trave izdvajaju oko 40 maraka, a za baliranje suhog sijena 20 KM. Kockaste bale su 0,80 KM.

 

Uključujući troškove košenja, rastresanja, grabljenja i rolanja, za njivu od jedan hektar troškovi su oko 740 KM.