Print this page
26
Maj

Situacija alarmantna: Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

Published in BiH

Prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više, navodi se u informaciji

 
  • Tržište suočeno  sa enormnim skokom cijena

Tržište suočeno sa enormnim skokom cijena

FOTO: AGENCIJE


 

Vlada FBiH zatražit će danas na sjednici u Sarajevu, koje je u toku, da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH, saznaje portal "Avaza".

 
 

Pogoršana ratom u Ukrajini

 

Riječ je inicijativi Vlade FBiH, na prijedlog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB).

 

Kako saznajemo, Ministarstvo trgovine je, prateći odnose ponude i potražnje peleta, kao i kretanje cijene istog, konstatiralo da je situacija na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini dostigla alarmantan nivo.

  • Vujanović: Traži da se tržište zaštiti

    Vujanović: Traži da se tržište zaštiti

    FOTO: AVAZ


Naime, kako se navodi u informaciji, na evropskom tržištu evidentna je ogromna nestašica peleta, kojoj je od 2020. godine doprinijela pandemija COVID-19, a nakon toga je situacija dodatno pogoršana ratom u Ukrajini

 

 Tržište peleta u Bosni i Hercegovini, naglašeno je, suočeno je sa enormnim skokom cijena. Podsjećamo, prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više. Takva cijena dovodi građane, odnosno potrošače u vrlo nezavidan položaj.

 

 

Dovoljne količine

 

- Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će zasigurno onemogućiti osiguranje dovoljne količine istog sa ekonomskim prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, samtramo potrebnim da Vlada Federacije BiH zatraži od Vijeća ministara BiH da donese privremenu mjeru, odnosno Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine - stoji u informaciji vezanoj za alarmantnu situaciju na tržištu pelete.