- U prvom tromjesečju prošle godine imali smo 32.471 putnika, a ove godine u tom periodu imamo 58.703. Tokom aprila ove godine već smo opslužili više od 35 hiljada putnika, a prošle godine smo tokom cijelog tog mjeseca imali 13.969 putnika - kaže Edina Šišić, koja rukovodi Sektorom saobraćaja na MAT-u.

 

Tokom zime putnici su iz Tuzle mogli letjeti za Malmo, Dortmund, Frankfurt, Berlin, Basel, Memmingen i Koln, a tim linijama sada su pridodati Beč, Billund, Stockholm, Gothenburg, Friedrichshafen, Baden Baden, Nurnberg i kao potpuna novina Milano.

 

- Pregovori s aviokompanijama su povjerljivi. Mi intenzivno radimo na jednom ugovoru i pregovori su u završnoj fazi, a na kraju će nam trebati i saglasnost osnivača - kaže v. d. direktora MAT-a Dževad Halilčević.

 

On dodaje da je, uz dva bazna aviona Wizz Aira, godišnji plan aerodroma prijevoz 400 hiljada putnika.

 

- Mi smo unaprijedili nosivost piste i sada umjesto aviona sa 180 putnika možemo primati avione sa 240 putnika. Trenutno imamo 74 operacije sedmično, a sve one bi se mogle raditi s povećanim brojem putnika - kaže Halilčević.

 

Da bi aerodrom zadovoljio veći priliv putnika potrebno je napraviti treći gate, a tender za taj projekat raspisan u novembru prošle godine je propao. Treći gate za sobom povlači i proširenje parkinga, što je još jedan važan infrastrukturni zahvat na MAT-u.

 

- Dobili smo svu potrebnu dokumentaciju za treći gate i čekamo samo da nam Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobri sredstva da bi raspisali tender. U optimističnom scenariju to bi mogli završiti do kraja godine - kaže Halilčević.