20
April

UPRKOS OPSTRUKCIJAMA - Ahmet Šantić, član CIK-a BiH: Raspisat ćemo opće izbore u maju

Published in BiH

Prema saznanjima Fokusa iz izvora bliskih Vijeću ministara BiH kolegij ove institucije, primarno Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući i Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), njegov zamjenik i ministar finansija i trezora već treći put odbili su staviti zahtjev CIK-a na dnevni red sjednice

 

Jasno je da novca u budžetskoj rezervi ima, ali je evidentno da se “u rukavicama” kroz “traženje dlake u jajetu”, to jeste u CIK-ovoj odluci pokušavaju opstruirati svi napori da se ispoštuju rokovi vezani za održavanje ovogodišnjih općih izbora.

 

Nastavljaju se blokade i opstrukcije na putu stvaranja preduvjeta za održavanje ovogodišnjih općih izbora u BiH. Iako se očekivalo da Vijeće ministara BiH danas razmatra i podrži zahtjev, odnosno odluku Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava za održavanje izbora iz budžetske rezerve, jer budžet za ovu godinu nije usvojen, to se nije desilo.

Prema saznanjima Fokusa iz izvora bliskih Vijeću ministara BiH kolegij ove institucije, primarno Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući i Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), njegov zamjenik i ministar finansija i trezora već treći put odbili su staviti zahtjev CIK-a na dnevni red sjednice. Odbijanje se pravda navodnim nedostacima u CIK-ovom Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022.godini.

 

Međutim, zvanično obrazloženje iz Vijeća ministara BiH u CIK nisu poslali. Kazao je to za Fokus i Ahmet Šantić, član CIK-a BiH.

– Iz Vijeća ministara BiH nismo obaviješteni zbog čega se zahtjev za dodjelu sredstava za održavanje općih izbora u BiH nije našao na dnevnom redu današnje sjednice. Ranije su od nas tri puta tražene neke dopune, mi smo to ispoštovali, a samu odluku sačinili smo u skladu s mišljenjem Ministarstva finansija i trezora BiH, tako da ništa nismo radili proizvoljno i samovoljno. Očigledno je da u Vijeću ministara nema spremnosti da se posebnom odlukom osigura finansiranje općih izbora, na način kako je to predložio CIK, tako da se agonija nastavlja – kaže Šantić za Fokus.

Podsjećamo, zbog činjenice da u BiH još uvijek nije usvojen budžet za ovu godinu CIK je u konsultacijama s Ministarstvom finansija i trezora BiH uputio prema Vijeću ministara odluku kojom se zahtijeva osiguranje oko 11 miliona maraka neophodnih za održavanje općih izbora iz budžetske rezerve.

 

Sasvim je izvjesno da budžet neće biti usvojen narednih mjesec dana, kada ističe zakonski rok za osiguranje novca za izbore. Stoga je važno da se ova sredstva obezbijede iz budžetske rezerve. Jasno je da novca u rezervi ima, ali je evidentno da se “u rukavicama” kroz “traženje dlake u jajetu”, to jeste u CIK-ovoj odluci pokušavaju opstruirati svi napori da se ispoštuju rokovi vezani za održavanje ovogodišnjih općih izbora.

No, Šantić kaže da CIKBiH ostaje pri stavu da će izbori biti raspisani u zakonskom roku, najkasnije 150 dana prije izbora planiranih za prvu nedjelju u oktobru.

– Mi u CIK-u ostajemo pri stavu da ćemo opće izbore raspisati oko 4. maja i onda imamo zakonski rok da se najkasnije 15 dana nakon toga osigura i novac za izbore. Nadamo se da će prevladati razum i o nekom drugačijem ishodu ne želimo ni razmišljati. Nema razloga da izbori ne budu raspisani i održani, a zakonski rokovi moraju biti ispoštovani – ističe Šantić.

 

PIŠE: S.DEGIRMENDŽIĆ

Last modified on srijeda, 20 April 2022 22:44

Istočna Bosna