Print this page
26
Januar

Salkić: Izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH osigurati jednaka prava za sve građane

Published in BiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 26. januara 2022. godine, da izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba osigurati jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

 

- Promjene koje ne bi podrazumijevale ovakav pristup dalje bi produbile diskriminaciju određenog broja građana u našoj zemlji i ne bi osigurale poštivanje ljudskih prava i sloboda prema svim građanima na identičan način. Oni koji predlažu rješenja koja ne nude jednaka prava za sve građane u ovoj zemlji nisu dobronamjerni spram budućnosti Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive u budućnosti - rekao je Salkić, saopćeno je iz njegovog Kabineta.

 

Ključni problemi u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, dodao je, dolaze iz entiteta RS.

 

- Entitet RS provodi blokadu državnih institucija, godinama provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata stvarajući ambijent u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostati da žive u ovom entitetu na svojim ognjištima. Ako se želi pomoći funkcioniranju Bosne i Hercegovine i građanima ove zemlje treba otkloniti svaku mogućnost blokade funkcioniranja države od bilo kojeg pojedinca i institucije u ovoj zemlji - naveo je Salkić i dodao:

 

- Ako želimo postati normalno društvo treba ukloniti svaku mogućnost provođenja sistemske diskriminacije prema bilo kome bilo gdje u Bosni i Hercegovini. Svako drugo rješenje je parcijalno, ono ne eliminiše izvor problema u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, blokade i sistemsku diskriminaciju.